04-06-2025, 13:02
Japanese style Omelette 和風オムレツ
W Japonii istnieją dwa rodzaje omletu: zachodni - Omuretsu i ich własny - Omuraisu.
W tym drugim przypadku jest to smażony ryż pokryty roztrzepanym jajkiem.
Często dodaje się mięso, głównie kurczaka.
Omuraisu zazwyczaj podaje się z ketchupem.
Nawiasem mówiąc, Omuraisu jest jedną z ulubionych potraw Pokemonów, bohaterów dziecięcej serii anime o tym samym tytule.
Według samych Japończyków, Omuraisu najlepiej jeść łyżką. Ale jeśli omlet zawiera smażony makaron zamiast ryżu, danie to nazywa się omusoba.
Ogólnie rzecz biorąc, Japoński Omlet należy omówić osobno.
Uważa się, że Omlet, podobnie jak szereg innych potraw, trafił do kuchni japońskiej z krajów zachodnich.
To prawda i wydarzyło się to na początku XIX wieku.
Ale po wejściu do kultury japońskiej dania zagraniczne zaczęły się szybko zmieniać i adaptować, stając się prawdziwymi daniami narodowymi, choć nie oryginalnymi.
Jeśli chodzi o Omuraisu, zachowała się nawet historia tego dania, według której po raz pierwszy podano je w 1902 roku w tokijskiej restauracji „Renga-tei”, której właściciel, przygotowując je, wziął za podstawę pomysł starego przepisu na chakin-zushi (ryż do sushi zawinięty w cienką warstwę smażonego roztrzepanego jajka).
https://kedem.ru/voyaj/cuisine/omelet/
W Japonii istnieją dwa rodzaje omletu: zachodni - Omuretsu i ich własny - Omuraisu.
W tym drugim przypadku jest to smażony ryż pokryty roztrzepanym jajkiem.
Często dodaje się mięso, głównie kurczaka.
Omuraisu zazwyczaj podaje się z ketchupem.
Nawiasem mówiąc, Omuraisu jest jedną z ulubionych potraw Pokemonów, bohaterów dziecięcej serii anime o tym samym tytule.
Według samych Japończyków, Omuraisu najlepiej jeść łyżką. Ale jeśli omlet zawiera smażony makaron zamiast ryżu, danie to nazywa się omusoba.
Ogólnie rzecz biorąc, Japoński Omlet należy omówić osobno.
Uważa się, że Omlet, podobnie jak szereg innych potraw, trafił do kuchni japońskiej z krajów zachodnich.
To prawda i wydarzyło się to na początku XIX wieku.
Ale po wejściu do kultury japońskiej dania zagraniczne zaczęły się szybko zmieniać i adaptować, stając się prawdziwymi daniami narodowymi, choć nie oryginalnymi.
Jeśli chodzi o Omuraisu, zachowała się nawet historia tego dania, według której po raz pierwszy podano je w 1902 roku w tokijskiej restauracji „Renga-tei”, której właściciel, przygotowując je, wziął za podstawę pomysł starego przepisu na chakin-zushi (ryż do sushi zawinięty w cienką warstwę smażonego roztrzepanego jajka).
https://kedem.ru/voyaj/cuisine/omelet/