04-06-2025, 12:12
Hiszpański Omlet
Hiszpański omlet nazywany jest po prostu „tortilla” lub dokładniej „tortilla de patatas”, co odzwierciedla istotę hiszpańskiej wersji omletu: oprócz jajek zawiera smażone ziemniaki, a także ewentualnie cebulę.
Hiszpanie mogą dodać do tortilli również inne warzywa: czosnek, paprykę, karczochy.
Jeśli tortilla jest gotowana z szynką lub chorizo, danie to nazywa się „tortilla paisana”.
Oczywiście hiszpański omlet gotowany jest wyłącznie na oliwie z oliwek.
Hiszpańska Tortilla jest podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.
W tym drugim przypadku Tortilla, pokrojona na małe kawałki, często pojawia się na stole z przekąskami jako tapas (przekąski po hiszpańsku).
Aby uniknąć nieporozumień wśród turystów przy wyborze omletu, Hiszpanie nazywają swoją wersję „tortilla española”, co oznacza „hiszpański omlet”, a wszystko inne - tortilla francesa, „francuski omlet”.
A dla waszej informacji: Hiszpanie obrażają się, gdy ktoś myli ich tortillę z meksykańskimi tortillami, czyli przaśnymi płaskimi chlebami.
A tak przy okazji, oto jak zrobić prawdziwą Tortillę Espanola
Tortilla Española (hiszpański omlet)
Składniki:
4-5 średniej wielkości ziemniaków
1 średnia cebula
6 jajek
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz mielony do smaku
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Obierz i pokrój cebulę w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu.
Dodaj ziemniaki i cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ziemniaki powinny gotować się przez około 15 minut, może trochę dłużej.
Najważniejsze, aby ani cebula, ani ziemniaki nie przypaliły się, tylko nabrały jasnozłotego koloru.
W dużej misce ubij 6 jajek, dodaj sól i pieprz do smaku.
Dodaj smażone ziemniaki i cebulę do jajek, dobrze wymieszaj.
Rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy z oliwek na patelni, wlej mieszankę jajeczno-ziemniaczaną.
Smaż na średnim ogniu przez około 6 minut, aby zapobiec przypaleniu omletu na dnie.
Następnie przykryj patelnię talerzem i odwróć omlet na talerz, włóż omlet z powrotem na patelnię, ale tym razem do góry nogami, i smaż przez około 4 minuty.
https://kedem.ru/voyaj/cuisine/omelet/
Hiszpański omlet nazywany jest po prostu „tortilla” lub dokładniej „tortilla de patatas”, co odzwierciedla istotę hiszpańskiej wersji omletu: oprócz jajek zawiera smażone ziemniaki, a także ewentualnie cebulę.
Hiszpanie mogą dodać do tortilli również inne warzywa: czosnek, paprykę, karczochy.
Jeśli tortilla jest gotowana z szynką lub chorizo, danie to nazywa się „tortilla paisana”.
Oczywiście hiszpański omlet gotowany jest wyłącznie na oliwie z oliwek.
Hiszpańska Tortilla jest podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.
W tym drugim przypadku Tortilla, pokrojona na małe kawałki, często pojawia się na stole z przekąskami jako tapas (przekąski po hiszpańsku).
Aby uniknąć nieporozumień wśród turystów przy wyborze omletu, Hiszpanie nazywają swoją wersję „tortilla española”, co oznacza „hiszpański omlet”, a wszystko inne - tortilla francesa, „francuski omlet”.
A dla waszej informacji: Hiszpanie obrażają się, gdy ktoś myli ich tortillę z meksykańskimi tortillami, czyli przaśnymi płaskimi chlebami.
A tak przy okazji, oto jak zrobić prawdziwą Tortillę Espanola
Tortilla Española (hiszpański omlet)
Składniki:
4-5 średniej wielkości ziemniaków
1 średnia cebula
6 jajek
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz mielony do smaku
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Obierz i pokrój cebulę w cienkie plasterki.
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu.
Dodaj ziemniaki i cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ziemniaki powinny gotować się przez około 15 minut, może trochę dłużej.
Najważniejsze, aby ani cebula, ani ziemniaki nie przypaliły się, tylko nabrały jasnozłotego koloru.
W dużej misce ubij 6 jajek, dodaj sól i pieprz do smaku.
Dodaj smażone ziemniaki i cebulę do jajek, dobrze wymieszaj.
Rozgrzej pozostałą łyżkę oliwy z oliwek na patelni, wlej mieszankę jajeczno-ziemniaczaną.
Smaż na średnim ogniu przez około 6 minut, aby zapobiec przypaleniu omletu na dnie.
Następnie przykryj patelnię talerzem i odwróć omlet na talerz, włóż omlet z powrotem na patelnię, ale tym razem do góry nogami, i smaż przez około 4 minuty.
https://kedem.ru/voyaj/cuisine/omelet/