15-04-2024, 22:57
Zupa jarzynowa z ziemniakami
Zupa jarzynowa z ziemniakami to pyszna i łatwa zupa przygotowana na bazie warzyw, głównie ziemniaków, marchwi, pietruszki i innych sezonowych warzyw.
Warzywa są gotowane w bulionie z kurczaka.
Zupa jest delikatnie przyprawiona solą i pieprzem, co podkreśla naturalny smak warzyw.
Często dodaje się również odrobinę śmietany lub masła, aby nadać zupie jeszcze bardziej kremowej tekstury i lepszego smaku.
Zupa jarzynowa z ziemniakami jest znakomitym wyborem zarówno na chłodne dni, jak i jako lekki posiłek w ciągu roku.
Jej smak jest delikatny i przyjemny. T
o potrawa, która cieszy się popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych, ze względu na swoją prostotę i smak.
Zupa jarzynowa to danie, które daje wiele możliwości eksperymentowania i dostosowania do własnych upodobań smakowych.
Można ją podawać jako przystawkę, lekki obiad lub kolację w towarzystwie ulubionych dodatków.
Zupa jarzynowa składniki:
ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego
2 skrzydełka z kurczaka
4 płaskie łyżki ryżu
2 młode, średnie ziemniaki
garść żółtej fasolki szparagowej
1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki)
3 młode marchewki
1 niewielka, młoda pietruszka
1 młoda cebulka
1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę
2-3 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki lub szczypiorku
sól i pieprz do smaku
jajka ugotowane na twardo do podania
gęsta kwaśna śmietana do podania
Zupa jarzynowa przepis
Krok 1.
W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy.
Krok 2.
Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) - tak przygotowane jarzyny wraz z różyczkami kalafiora dodajemy do gotującego się bulionu i dalej powoli gotujemy (ok. 10 minut).
Krok 3.
Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy jarzynowej z ziemniakami - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Na koniec wyjmujemy skrzydełka z zupy jarzynowej, mięso oddzielamy od kości i wkładamy z powrotem do zupy.
Z czym podawać zupę jarzynową:
Grzanki: zupa jarzynowa doskonale komponuje się z chrupiącymi grzankami z chleba.
Możesz je przygotować, podrumienić na patelni lub w piekarniku, a następnie ułożyć na wierzchu zupy lub podać je osobno do maczania.
Jajka: jeśli szukasz bardziej sycącego posiłku, zupę jarzynową można podać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Jajka dodają ciekawego smaku i wyrazistości potrawie.
Kwaśna śmietana: kwaśna śmietana nadaje zupie jarzynowej delikatny, kwasowy smak.
Możesz dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany na wierzch każdej porcji.
Zioła i przyprawy: posypana świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki, szczypiorek lub koperek, zupa jarzynowa z ziemniakami nabiera dodatkowego smaku i aromatu.
Można ją także posypać startym serem np. parmezanem.
Zupa jarzynowa z ziemniakami to wszechstronne danie, które można dostosować do własnych preferencji smakowych.
Niezależnie od tego, jakie dodatki wybierzesz, ta zupa zawsze będzie smacznym i pożywnym posiłkiem.
https://www.e-ksiazkakucharska.pl/2017/0...ynowa.html