22-01-2024, 11:31
Fabada
Karol Okrasa
Bardzo sycąca zupa z fasolą i chorizo to klasyczne danie w stylu iberyjskim, które świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu dla całej rodziny!
Składniki
bulion drobiowy - 1 l
cebula - 0,5 szt.
cukier - 2 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty
papryczka chili czerwona - 8 szt.
fasola biała - 200 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 1 łyżka
natka pietruszki - 24 g
sól - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
chorizo - 250 g
Przygotuj wcześniej:
Fasolę zalewamy wodą, odstawiamy na ok. 12 godzin. Gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odsączamy na sicie.
Krok 1-Przesmażamy składniki zupy
Cebulę pokrojoną w grubą kostkę smażymy w garnku na rozgrzanym oleju.
Powinna zmięknąć, nie zmieniając koloru.
Dodajemy chorizo pokrojone w plastry.
Doprawiamy wędzoną papryką, słodką papryką i pieprzem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Przesmażamy całość, mieszając, aż smaki się połączą.
Krok 2- Gotujemy zupę
Dodajemy fasolę z odrobiną wody po gotowaniu.
Całość zalewamy wywarem.
Dodajemy pomidory pelati.
Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Mieszamy i gotujemy, aż zupa zgęstnieje.
Krok 3-Podajemy zupę
Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
Mieszamy. Zupę przelewamy do miseczek.
Na wierzchu układamy marynowane papryczki.
https://www.youtube.com/watch?v=FntGDh7WuJs
https://kuchnialidla.pl/fabada