26-07-2023, 17:49
Prosta zalewajka z ziemniakami
Zalewajka to tradycyjna wiejska zupa przygotowana z zakwasu na żur i ziemniaków.
Przepis nieco różni się w zależności od regionu.
Niektórzy przygotowują ją na żurze, inni na barszczu białym.
Zupa jest wyjątkowo pyszna i tania w przygotowaniu.
Składniki:
5 większych ziemniaków
garść suszonych grzybów
2 laski wędzonej kiełbasy
marchew
większa cebula
około 0,5 l barszczu białego w butelce (oczywiście najlepszy domowej roboty, w ostateczności kupiony bądź rozrobiony z torebki)
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego
pieprz, sól
płaska łyżeczka majeranku
2 łyżki śmietany
Przygotowanie
Grzyby zalewamy szklanką zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy litrem wody, dodajemy marchew startą na tarce, czosnek w całości, ziele angielskie, liście laurowy, oraz posiekane na drobno grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Gotujemy około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie stopniowo dodajemy barszcz (do smaku, jeśli lubimy kwaśne zupy dodajemy więcej niż sugeruję w przepisie).
Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy.
Całość podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i dodajemy do zupy.
Zalewajkę przyprawiamy do smaku (lubię z dużą ilością majeranku).
Na koniec wlewamy zahartowaną śmietanę.
https://e-przepisykulinarne.pl/2017/10/p...emniakami/