08-07-2023, 14:48
Zupa z porów
Składniki:
40 g masła
3 duże pory
1 cebula
350 g ziemniaków
800 ml wody (lub najlepiej bulionu)
1 łyżka oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki.
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę.
Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
Zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion, zagotować.
Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki, lekko puszysty krem (najlepiej przelać zupę do pojemnika blendera stojącego i zmiksować na najwyższych obrotach). Podgrzać przed podaniem, można skropić jogurtem, posypać szczypiorkiem i podawać z grzankami.
https://urodaizdrowie.pl/lekkie-i-smaczn...ne-i-lato/