22-10-2022, 00:19
Zupa jesienna z białą fasolą
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 żółta cebula, drobno posiekana
3 marchewki, obrane i drobno posiekane
1 seler drobno posiekany
3 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
2 łyżeczki suszonego oregano
4 pomidory
6 szklanek bulionu warzywnego
2 liście laurowe
1 pęczek jarmużu
1/2 małej kapusty, rozdrobniona
biała fasola z puszki, odsączona
sok z 1 cytryny
parmezan do podania
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę, seler, marchewkę, czosnek, sól i pieprz.
Gotować przez około 5 min., aż warzywa zaczną mięknąć.
Do garnka dodać oregano, pomidory i ich soki, bulion warzywny i liście laurowe.
Wymieszać i zagotować.
Dodać jarmuż i kapustę, a następnie gotować, aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodać białą fasolę i sok z cytryny. Wymieszać, doprawić do smaku. Podawać z parmezanem.
https://urodaizdrowie.pl/jesienne-zupy-1...przepisow/