22-10-2022, 00:14
Zupa jalapeño z boczkiem
Składniki:
8 plasterków boczku
4 średnie papryczki jalapeño, pokrojone w kostkę
4 łyżki masła
3 szklanki bulionu z kurczaka
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka proszku cebulowego
½ łyżeczki nasion selera
½ łyżeczki kminku
¾ szklanki gęstej śmietany
8 plasterków posiekanego sera cheddar
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wszystkie kawałki będą chrupiące.
Zdjąć boczek z patelni, zachowując możliwie jak najwięcej tłuszczu z boczku.
Położyć boczek na ręcznikach papierowych.
Pokroić 4 papryki jalapeño w kostkę.
Podsmażyć jalapeño w tłuszczu z boczku, aż będzie lekko rumiane i aromatyczne.
Wyjąć jalapeño i zachować jak najwięcej tłuszczu bekonowego na patelni.
Zetrzeć ser cheddar. Do garnka zlać tłuszcz bekonowy, dodać masło, bulion i przyprawy.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez min. 15 min.
Za pomocą blendera zmiksować dokładnie. Dodać śmietanę i ser i ponownie doprawić solą i pieprzem.
Dodać bekon i jalapeño z powrotem do zupy i dobrze wymieszać.
Gotować na wolnym ogniu przez 5 min.
https://urodaizdrowie.pl/jesienne-zupy-1...przepisow/