22-10-2022, 00:09
Zupa paprykowa
Składniki:
1 litr wywaru z kurczaka
1 czerwona papryka
2 dojrzałe pomidory
10 liści bazylii
plasterki jalapeño według upodobań
8 dużych pieczarek
100 g makaronu wermiszel
świeżo zmielona sól i pieprz
świeży szczypiorek
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki.
Na dużej patelni na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojone pieczarki (ok. 3-4 min.), oprószyć świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Umyć pomidory, usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki.
Posiekać liście bazylii i papryczki jalapeño.
Wymieszać z pieczarkami.
Paprykę umyć i usunąć nasiona, pokroić.
W garnku zagotować 1 litr bulionu drobiowego, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Gotować, aż papryka będzie miękka i zmiksować.
Ugotować wermiszel, dodać do zupy.
Doprawić solą i pieprzem.
Wlać do miseczek, dodać pieczarki z pomidorami, udekorować świeżo posiekanym szczypiorkiem.
https://urodaizdrowie.pl/jesienne-zupy-1...przepisow/