21-09-2022, 01:22
Zalewajka z grzybami
Zrobiło się chłodno, więc pora zacząć się rozgrzewać od środka.
Najlepiej to zrobić jedząc gorąca zupę.
Proponuję więc ugotować zalewajkę.
Zalewajka to zupa, która w zależności od regionu Polski ma różne składniki.
Generalnie oprócz ziemniaków i przypraw powinna zawierać zakwas na żur.
Ja dzisiaj proponuję przepis na naszą rodzinną zalewajkę z ziemniakami i suszonymi grzybami.
Ta zupa często gościła u mnie w domu.
Przygotowywało się ją gdy nie było czasu, albo pomysłu na obiad.
Przygotowuje się taką zupę szybko z niewielkiej ilości składników, które przeważnie każdy ma w lodówce.
Jest prosta, smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Jak nie macie domowego zakwasu to można wykorzystać kupny.
Zalewajka z grzybami:
Składniki:
8 większych ziemniaków,
kilka suszonych grzybów wcześniej namoczonych we wrzącej wodzie
1 kiełbasa zwyczajna,
kawałeczek wędzonego boczku,
1/2 litra zakwasu na żur,
1 marchew,
1 pietruszka
cebula,
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
czarny pieprz świeżo mielony,
sól do smaku,
płaska łyżeczka majeranku,
50 ml słodkiej śmietany.
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w plastry, boczek i cebulę w drobną kosteczką, podsmażamy na suchej patelni.
Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, pietruszkę ścieramy na tarce, zalewamy litrem wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Gotujemy aż ziemniaki i marchew będą miękkie (około 30 minut).
Podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą dodajemy do zupy, doprawiamy przyprawami, wlewamy zakwas, dodajmy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty, chwilkę gotujemy.
Na koniec wlewamy śmietanę, aby zupę zabielić, oraz dodajemy roztarty w dłoniach majeranek.
W razie potrzeby możemy doprawić jeszcze zalewajkę do smaku.
Zupę dekorujemy świeżym majerankiem lub tymiankiem.
Smacznego.
źródło