12-06-2022, 22:06
Zupa szczawiowa - przepis dla miłośników intensywnych smaków.
W bulionie muszą znaleźć się dwa rodzaje mięsa
Zupa szczawiowa jest bardzo często gotowanym posiłkiem w polskich domach.
Jest kwaśna, wyrazista i bardzo esencjonalna.
Przepis na zupę szczawiową jest bardzo prosty i schematyczny, ważny jednak jest bulion, na którym robimy tę zupę - najlepsza wyjdzie na żeberkach wieprzowych i kawałku i indyka.
Przepis na zupę szczawiową jest jednym z łatwiejszych śród polskich zup.
Jak jednak wiadomo, istotą smaku każdej zupy jest wywar. Zupę szczawiową najlepiej zrobić na bulionie z dwóch mięs - wieprzowych żeberek oraz kawałka indyka - golonki lub skrzydła.
Zupa szczawiowa - przepis
Składniki:
500-600 g wieprzowych żeberek
1 golonka z indyka
400 g szczawiu
włoszczyzna: 2 marchewki, korzeń pietruszki, 1 por, kawałek selera
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
mąka i śmietana 18 proc. do zagęszczenia
Zupa szczawiowa - sposób wykonania:
Mięso opłucz i podziel na części.
Następnie włóż do garnka i zalej je 2 litrami zimnej wody.
Zagotuj i zbierz powstałe szumowiny.
Następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych.
Warzywa obierz i dodaj do zupy.
Gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie.
Następnie wyjmij je z wywaru, marchewkę zetrzyj na tarce i ponownie dodaj do zupy.
Opłukany szczaw drobno posiekaj i dodaj do zupy.
Gotuj przez 10-15 minut. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku.
Do rondla wlej dwie chochelki wywaru, dodaj kilka łyżek śmietany i łyżkę mąki.
Zmiksuj całość, następnie wlej do zupy i zamieszaj.
Zupę szczawiową polecam podawać z utłuczonymi ziemniakami lub kromką świeżego chleba, świetnie smakuje także podana z jajkiem ugotowanym na twardo.
Jeśli szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad, szczawiowa będzie świetnym pomysłem.
źródło