12-06-2022, 21:47
Zupa koperkowa
Składniki
Skrzydełka z kurczaka (lub inne mięso na bulion)
Duży pęczek koperku
Marchew
Pietruszka
Seler
Por
1/2 szklanki śmietany
Ziemniaki, ryż lub makaron
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy na wolnym ogniu.
By zrobić naprawdę zdrową zupę koperkową, będziemy potrzebować dobrej jakościowo włoszczyzny.
Marchew, pietruszkę, selera i pora myjemy, obieramy i dodajemy do garnka z mięsem (lub z samą wodą, jeśli wybraliśmy przepis na zupę koperkową w wersji wegetariańskiej).
Wkładamy tam także liście laurowe i ziele angielskie.
Część koperku myjemy, osuszamy, drobno siekamy i dodajemy do wywaru.
Podgrzewamy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną.
Wyjmujemy warzywa i mięso z bulionu.
Marchew kroimy lub ucieramy, pietruszkę i selera miksujemy, a ze skrzydełek wycinamy najbardziej atrakcyjne kawałki mięsa i dodajemy do naszej zupy.
Zupa koperkowa może być podawana z ziemniakami, makaronem lub ryżem.
Jeżeli decydujemy się na przepis na zupę koperkową z ziemniakami, powinniśmy je umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do gorącego bulionu, by się w nim ugotowały.
Jeżeli wolimy wersję z ryżem lub makaronem, gotujemy go według przepisu na opakowaniu.
Ryż po ugotowaniu można dodać bezpośrednio do garnka, jednak makaron lepiej nakładać na talerze i zalewać zupą.
Kiedy ziemniaki będą już ugotowane, dodajemy odrobinę zupy koperkowej do śmietany, mieszamy i wlewamy do garnka.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Myjemy i siekamy pozostałą część koperku (możemy go nawet lekko podsmażyć), wkładamy do garnka i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.
Zupa koperkowa może być podawana ze śmietaną lub bez.
Przepis można także zmienić, zastępując ją jogurtem naturalnym.
Jeżeli lubimy, możemy zrobić zupę koperkową z drobno pokrojonym szczypiorkiem, którym posypiemy ją obficie po podaniu.
Smacznego!
źródło