11-03-2021, 01:31
Krem ziemniaczany
Czy jest tutaj ktoś, kto nie zna smaku zupy ziemniaczanej?
Może nie dam sobie uciąć całej ręki, ale najmniejszego palca, to i owszem, że każdy kiedyś jej spróbował.
W moim domu również gościła i przeważnie jadłam ją z kromką wiejskiego chleba.
Bezapelacyjnie więc mogę powiedzieć, że to zupa, która kojarzy się z Mamą i domem rodzinnym.
Co prawda w wyścigu o podium przegrywa z zupą pomidorową i lanymi kluskami (oj chyba muszę i ją zrobić...) ale uplasuje się spokojnie na 3 miejscu.
Bo drugie też zajęte- przez żurek.
Składniki dla 4 osób:
500g wędzonych żeberek
1½l wody
700g ziemniaków
2 średniej wielkości marchewki
1 cebula
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku
Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Wędzone żeberka zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez ok 45 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w talarki marchewkę oraz mocno przyrumienione plastry cebuli (np. palnikiem gazowym lub na suchej patelni).
Gotujemy ok 30 minut- zawartość garnka powinna się zmniejszyć o ok ⅓.
Wyciągamy żeberka, liście oraz ziela, doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Łączymy z posiekaną natką pietruszki.
Podajemy od razu z drobiowymi kuleczkami w parmezanie, groszkiem ptysiowym lub najprościej i ku uciesze mężczyzn- z mięskiem obranym z żeberek.
https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com....html#more