28-11-2020, 22:23
Berlińska zupa ziemniaczana
Składniki
500 g ziemniaków
pęczek włoszczyzny
2 cebule
100 g wędzonego boczku
1 łyżka oleju
800 ml bulionu warzywnego
5 gałązek majeranku
100 ml kremówki
sól
pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obrałem, pokroiłem na kawałki.
Oczyściłem i pokroiłem włoszczyznę.
Cebule posiekałem.
Boczek pokroiłem na kawałeczki.
Rozgrzałem w garnku olej, zeszkliłem cebulę i 2/3 boczku.
Dodałem ziemniaki i włoszczyznę, przesmażyłem przez chwilę.
Wlałem bulion, dodałem 2 gałązki majeranku.
Zagotowałem, zmniejszyłem ogień, gotowałem bez przykrywki około 15 minut.
Resztę boczku wysmażyłem na chrupko na suchej patelni.
Wyjąłem z zupy gałązki majeranku, całość zmiksowałem, dodałem śmietanę.
Zagotowałem jeszcze raz, doprawiłem, posypałem listkami majeranku i skwarkami z boczku.
źródło