28-11-2020, 21:51
Krupnik jaglany z zieleniną, odkwaszający
Smaczna, lekka zupa o właściwościach odkwaszających organizm.
Przygotowanie tradycyjnego krupniku to wielka sztuka, która udaje się nielicznym.
Warto ponownie odkryć ten nieco zapomniany przepis, by ponownie móc cieszyć się nie tylko wyjątkowym smakiem krupniku,
ale również jego niebywałymi właściwościami zdrowotnymi.
Składniki
5 marchewek
1 pietruszka
1 mały seler
1 młody por
1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
1/2 szklanki kaszy jaglanej
suszony grzybek
2 litry wody
1 listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz, sól
2-3 garście ziół – podagrycznik, bluszczyk kurdybanek, krwawnik, pokrzywa albo zamiennie nać selera, pietruszki i koperek
olej lniany tłoczony na zimno
jadalne kwiaty do dekoracji
Przygotowanie
Umyć, obrać i pokroić w kostkę marchew, pietruszkę, seler.
Por pokroić w plasterki.
Masło klarowane (lub oliwę) rozgrzać w garnku z grubym dnem, wrzucić na tłuszcz pokrojone warzywa i podsmażać, mieszając, kilka minut.
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem na sitku – w ten sposób pozbędziemy się goryczki.
Zimą warto najpierw podprażyć kaszę na suchej, gorącej patelni, a dopiero potem przelać wrzątkiem.
Ten zabieg powoduje, że kasza jaglana jest jeszcze bardziej rozgrzewająca, wysuszająca, odśluzowująca.
I odkwaszająca oczywiście też.
źródło