28-11-2020, 21:37
Zupa pomidorówka z fasolą
Składniki:
300 g białej fasoli,
łyżeczka suszonego cząbru,
2-3 gałązki selera naciowego,
2 marchewki,
2 łyżki oleju,
700 ml passaty z pomidorów,
2 l bulionu warzywnego,
listek laurowy,
po łyżeczce suszonej bazylii i tymianku,
łyżka octu balsamicznego,
sól,
pieprz,
natka
Wykonanie
Fasolę opłukać.
Zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia zmienić wodę, wsypać cząber i gotować fasolę do miękkości.
Pod koniec gotowania lekko posolić.
Seler oczyścić z włókien, marchewkę obrać.
Warzywa opłukać i pokroić w plasterki.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Wlać passatę i bulion, dodać listek laurowy, zioła i łyżeczkę soli.
Gotować, aż warzywa będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać fasolę razem z wodą, w której się gotowała.
Gotową zupę doprawić octem balsamicznym, pieprzem i ewentualnie solą.
źródło