28-11-2020, 21:15
Klasyczna zupa ogórkowa
Składniki:
0,5 kg żeberek wieprzowych lub cielęcych,
5 dużych kiszonych ogórków (albo 7–8 mniejszych),
2 duże marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
kawałek pora (ok. 20 cm),
4 średnie ziemniaki,
łyżka masła,
2 łyżki mąki,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego,
sól, pieprz,
2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie).
Mięso umyj, przełóż do garnka, zalej zimną wodą.
Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień, zdejmij szumowiny i gotuj jeszcze przez 15–20 min.
Selera, pietruszkę, marchewki i ziemniaki obierz.
Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Do wywaru mięsnego dodaj warzywa i gotuj do miękkości.
Ogórki zetrzyj na tartce (możesz je wcześniej obrać) i podsmaż na łyżce masła. Kiedy ziemniaki zmiękną (to ważne, bo jak dodasz za wcześniej ogórki, to ziemniaki pozostaną twarde – a uwierz mi wyławianie ich potem z zupy jest nieco czasochłonne ), do zupy wrzuć ogórki.
Śmietanę rozmieszaj w kubku z mąką, dodaj trzy łyżki wywaru.
Wlej śmietanę do garnka, dopraw solą i pieprzem do smaku, ewentualnie wsyp siekany koperek.
Gotowe!
Niektórzy zamiast ziemniaków dodają do ogórkowej ryż, ale dla mnie to profanacja
źródło