23-11-2020, 23:03
Rosyjska solianka z mięsem i ziemniakami
Jak przygotować prawdziwą mięsną soliankę z ziemniakami - przepis krok po kroku.
Solianka to niezwykle pożywna zupa, bardzo popularna w Rosji, na Ukrainie i w Białorusi.
Zupa ta jest słona i kwaśna jednocześnie - trochę jak nasza ogórkowa.
Tradycyjnie podaje się ją z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki.
Do zupy, podczas gotowania, dodaje się oliwki, można też kapary, kiszone zielone pomidory i ogórki.
Eksplozja smaków - najlepiej kiedy zupa trochę 'swoje odpocznie' .
W Rosji istnieje kilka wersji tejże zupy.
Podczas Wielkiego Postu przyrządza się ją z grzybami, kapustą kiszoną lub rybną - ma być postna więc mięsa nie dodaje się .
Zdarza się również, że zamiast ziemniaków Rosjanie dodają nerki wieprzowe - godne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu
Polecam, korzystajcie z przepisu na tradycyjną rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami, ulepszajcie go!
Pięknie pozdrawiam K.K.
Składniki
500g wołowiny z kością
300g mięsa wieprzowego
300g wędzonej kiełbasy
200g wędzonej szynki
200g wędzonego boczku
4 średnie ziemniaki
1 cebula +1 opalona cebula do wywaru
1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru
1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku
400g kiszonych ogórków + zalewa (do smaku)
1-2 kiszone zielone pomidory
1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek + 1-2 łyżki marynowanych kaparów (ewentualnie)
2 ząbki czosnku
ok. 75g koncentratu pomidorowego
kilka listków laurowych
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia
do podania:
plasterki cytryny
gęsta kwaśna śmietana
posiekana natka pietruszki
PrzygotowaniePrzygotowujemy wywar: wołowinę, kawałki wieprzowiny, 1 cebulę, 1 marchew, korzeń pietruszki, selera,lubczyk i pora wkładam do garnka, zalewam wodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godziny - mięso powinno być miękkie.
Po ugotowaniu, mięsa wyjmuję, oddzielam od kości, dzielę na kawałki, rosół przecedzam mocno odciskając warzywa, które odrzucam, a czysty bulion oraz mięso z powrotem wkładam do garnka (możecie uzupełnić go wodą, jeżeli zbyt dużo Wam jej odparowało podczas gotowania mięsa)
Do bulionu wkładam pokrojone w kostkę ziemniaki i listki laurowe - gotuję całość na niewielkim ogniu.
Obraną marchew ścieram na tarce do warzyw (na większych oczkach ), cebulę, ogórki, kiszone pomidory kroję w kostkę, oliwki oraz czosnek siekam.
Boczek kroję w kostkę, kiełbasę w plasterki, a szynkę w paseczki.
Na rozgrzanej dużej patelni podsmażam boczek, kiełbasę i szynkę, wyjmuję i dodaję do zupy.
Na tej samej patelni, z dodatkiem masła podsmażam cebulę i marchew.
Następnie dodaję pokrojone ogórki i około szklankę zalewy (w zależności jaka jest słona i czy dobra w smaku rzecz jasna) kiszone pomidory, czosnek i podduszam około 5 minut pod przykryciem.
Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, oliwki, mieszam, podduszam jeszcze 5 minut i całość dodaję do bulionu - doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze zalewy z ogórków, jeszcze chwilę gotuję i gotowe.
Najlepiej jak solianka chwilę odpocznie przed podaniem - wtedy będzie najlepsza.
Tradycyjnie zupę podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki.
Smacznego
źródło