01-10-2018, 23:39
Zupa krem "góralska" z serków topionych
Składniki na 4-6 osób:
200g serków topionych (moga być "smakowe" lub czyste)
1-2 marchewki
1 cebula
150-200 ml kwaśniej śmietany 12-18%
sól, pieprz, papryka słodka
przyprawa warzywna
1-1,5 litra bulionu drobiowego
szczypiorek lub zielona cebulka dymka
Marchewkę obrać i pokroić w plastry, cebulę w ćwiartki i gotować do miękkości na bulionie.
Dodać serki topione, śmietanę zmiksować dokładnie na gładki krem.
Mozna dolać trochę wody.
Doprawić do smaku.
Podawać posypaną szczypiorkiem i grzankami czosnkowymi
Zupa nie wychodzi bardzo gęsta.
Jeśli takie lubimy można dodać 1-2 łyżki mąki.
Ja jednak wolę ją w lżejszej wersji
Smacznego
źródło