Jesienna zupa nie tylko z dyni
Składniki na 4-5 porcji
1 dynia
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 batat
1 czerwona cebula
ok 4 szt. suszonych pomidorów bez zalewy
Kilka suszonych grzybów
3 liście laurowe
Sól, pieprz
1 łyżeczka wędzone ostrej papryki
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
Oliwa z oliwek
Ok 1/2 szklanki mleka kokosowego
Ok 1 l bulionu
4 kolby kukurydzy
1 świeża papryka chilli
Skórka z 1 limonki
60 g masła
2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie
1. Dyni nie trzeba odbierać, wykrawamy jedynie pestki i kroimy miąższ w większe kawałki, tak samo postępujemy z papryką
2. Cebulę obieramy i kroimy w pióra
3. Batata i marchew obieramy i kroimy na kilka części
4. Warzywa rozkładamy na blasze wyłożonej papierem, solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i papryki wędzone, skrapiamy oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 25 min aż warzywa zmiękną
5. Suszone pomidory, grzyby i liście laurowe zalewamy 1 l wrzącej wody i odstawiamy na ok 20 min
6. W czasie kiedy warzywa się pieką przygotowujemy kukurydzę, rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy posiekane drobno chilli, startą skórkę z limonki, sól oraz posiekaną natkę pietruszki, tak przygotowanym masłem smarujemy kolby, owijamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach ok 30-40 min, można również kukurydze ugotować ok 8 min we wrzątku, następnie nasmarować masłem przed podaniem
7. Upieczone warzywa miksujemy z bulionem razem z pomidorami i grzybami usuwamy jedynie liście laurowe
8. Dolewamy mleko kokosowe, doprawić do smaku
9. Po upieczeniu ścinamy jeszcze ciepłe ziarna kukurydzy nożem, podajemy gorące wraz z zupą
http://slodki-kompromis.blogspot.co.uk/2...-dyni.html