28-09-2017, 22:14
Białoruska zupa ziemniaczana
(przepis na 4 porcje)
- 400g ziemniaków,
- 1 duża marchew,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarna pieprzu,
- 1 łyżeczka vegety
- sól do smaku,
- natka pietruszki
- 3 czubate łyżki mąki,
- 2 łyżki oleju lub stopionego masła,
- 1 jajko,
- ok. ½ szklanki wody lub mleka,
- szczypta soli,
- 250-300g mielonego mięsa,
- ½ cebuli,
- 1 małe jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól i pieprz
Dokładnie wymieszać, a następnie wilgotnymi dłońmi uformować małe kulki.
W garnku zagotować 4 szklanki wody, wrzucić pulpety i gotować 10 minut na małym ogniu.
Pulpety wyjąć, a do wody włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy, ziarna pieprzu oraz sól do smaku.
Gotować 10 minut.
W tym czasie na małej patelni stopić masło.
Wrzucić posiekaną cebulę oraz pokrojoną w półplasterki marchew.
Smażyć na małym ogniu kilka minut, aż cebula będzie miękka i zacznie się lekko rumienić.
Cebulę z marchewką dodać do zupy, dodać domową vegetę i całość gotować pod przykryciem jeszcze 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Mąkę, jajko, sól, wodę lub mleko oraz masło lub olej wymieszać na dość gęste ciasto.
Za pomocą dwóch łyżeczek kłaść do zupy małe kluseczki.
Gotować 2 minuty, następnie włożyć przygotowane wcześniej pulpety i gotować jeszcze 1-2 minuty.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
www.mirabelkowy.pl/2015/10/biaoruska-zupa-ziemniaczana.html