27-08-2017, 17:20
Zupa z pieczonej marchewki z miodem i imbirem
Składniki:
* 600 ml bulionu warzywnego
* 5 większych, słodkich marchewek
* 1 cebula
* 1 łyżka masła
* 2 łyżki oliwy
* 2 łyżki miodu
* 1/2 łyżeczki mielonego kminku
* 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
* sól i pieprz do smaku
Marchewkę obieramy i kroimy w około centymetrowe plasterki.
Ważne jest, by do tego przepisu użyć słodkich marchewek (inaczej zupa będzie gorzka).
Ja dodatkowo odkrawałam około 3-4 cm od strony z której wychodzą liście, ponieważ to ta część bywa gorzka.
Marchewki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, miodem i posypujemy kminkiem.
Mieszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. W tym czasie posiekaną w kostkę cebulę podsmażamy na maśle.
Cebula powinna się tylko zeszklić - nie może się spalić.
Kiedy marchewka jest już miękka i skarmelizowana miodem przekładamy ja do garnka, zalewamy bulionem i dodajemy imbir.
Gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem około 10 minut a następnie miksujemy blenderem na gładki krem.
Jeśli zupa wyda się Wam za gęsta, dodajcie pół szklanki wody i jeszcze raz zagotujcie.
Wierzch zupy możecie udekorować odrobiną kwaśnej śmietany.
Smacznego
źródło