04-05-2017, 18:02
Wiejska zupa z czarnej fasoli
Składniki:
5 dag wędzonego chudego boczku w plasterkach
10 dag posiekanej cebuli
2 pokrojone w kosteczkę łodygi selera naciowego
5 dag pokrojonych porów
10 dag obranych i pokrojonych w kostkę marchewek
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
szczypta słodkiej papryki w proszku
1 bouquet garni (zawijamy w kawałek gazy po 1 łyżeczce suszonego rozmarynu
ziaren pieprzu
oregano
świeżych listków tymianku oraz listek laurowy)
25 dag (namoczonej przez noc) czarnej fasoli
1 litr bulionu drobiowego
1-2 łyżeczki soli
1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
listki świeżej kolendry
kwaśna śmietana
Wiejska zupa z czarnej fasoli - sposób przygotowania:
W garnku o grubym dnie wysmażamy boczek na skwarki, wyjmujemy je i odkładamy.
Na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę, selera i pory.
Gdy będą miękkie, dodajemy marchewkę i czosnek, smażymy jeszcze 1-2 minuty.
Dodajemy przyprawy oraz bouquet garni, fasolę i bulion.
Solimy, wrzucamy skwarki z boczku.
Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy 1,5 godziny (fasola musi być miękka).
Jeśli zupa zrobi się za gęsta, dolewamy trochę wody.
Usuwamy woreczek z ziołami, do zupy dodajemy sok z limonki.
Mieszamy, wlewamy na talerze, posypujemy kolendrą i dekorujemy sporym kleksem śmietany.
http://ugotuj.to/ugotuj/175559162/wiejsk...+fasoli/p/