28-06-2016, 03:06
Danie bardzo proste (niewiele składników) i mało pracochłonne. Można wprowadzać dowolne modyfikacje, dodatkowe składniki...
ŚWIDRY Z SOSEM GRZYBOWO-ŚMIETANOWYM
Składniki (proporcje dowolne):
makaron świdry (polecam świdry Lubella "Pełne ziarno") - ja biorę prawie całe opakowanie na ok. 50 - 70 dag grzybów
pieczarki, kurki, albo inne świeże grzyby
ser żółty starty na tarce (niedużo, sera ma być tylko cienka warstwa na wierzchu)
śmietana lub śmietanka (minimum 18 %), ew. kilka łyżek jogurtu naturalnego
masło i olej
ew. mąka lub skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu
do przyprawienia: sól, pieprz, miód lub cukier, lubczyk suszony, papryka w proszku (ja daję słodką wędzoną), cebula w proszku, ew. kurkuma
jeśli mamy - posiekana cebulka dymka albo inna zielenina, można też dodać ugotowane różyczki brokułów
Grzyby szybko płuczemy, osuszamy na ścierce lub papierowym ręczniku. Pieczarki kroimy na ćwiartki (zależy od wielkości pieczarek, w każdym razie na trochę większe cząstki, a nie cienkie plasterki), jeśli mamy kurki - zostawiamy całe, lub przekrawamy wzdłuż na pół (zależnie od wielkości) - podobnie postępujemy z innymi grzybami. Grzyby smażymy na patelni, pół na pół na oleju z masłem. Powinniśmy je smażyć szybko, od czasu do czasu mieszając, na dość dużym ogniu (a nie dusić na małym). Gdy są już lekko przyrumienione, solimy i ew. pieprzymy. Następnie do grzybów wrzucamy jeszcze kawałeczek masła (ok. 1 łyżki), wlewamy śmietanę - tak na oko, tyle żeby z tego potem powstał sos. Można dać kwaśną śmietanę - wtedy trzeba uważać, żeby się nie zważyła (najpierw dodać do kubeczka ze śmietaną trochę gorącego sosu spod pieczarek, wymieszać, i dopiero całość powoli dodawać do grzybów, mieszając). Ja natomiast na ogół daję słodką śmietankę - pół na pół 18 % i 30 % - a do tego dodaję ze 4 duże łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy do smaku przyprawy (sól, pieprz, cukier lub miód, lubczyk - lubczyku ja daję kilka łyżeczek, świetnie tu pasuje , 2 łyżeczki cebuli suszonej, płaską łyżeczkę papryki, płaską łyżeczkę kurkumy). Całość dokładnie mieszamy i trzymając na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, gotujemy aż sos zgęstnieje do konsystencji śmietany. Jeśli nie mamy czasu - można posypać sos po wierzchu kilkoma szczyptami mąki, zamieszać i zagotować, wtedy zgęstnieje od razu.
W międzyczasie makaron świdry wrzucamy do wrzątku (większy garnek) i gotujemy ok. 9 minut (ma być jędrny, nie rozgotowany).
Piekarnik nastawiamy na ok. 190 - 200 stopni C.
Formę do zapiekanek/naczynie żaroodporne wysmarowujemy wewnątrz cienko masłem.
Makaron po odcedzeniu, wrzucamy z powrotem do garnka w którym się gotował, dodajemy do niego sos (makaron i sos powinny być gorące), mieszamy razem. Całość przekładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać, wyrównujemy ale nie ugniatamy. Po wierzchu posypujemy cienko startym żółtym serem, oprószamy papryką w proszku. Jeśli mamy pokrywę do naczynia, to je przykrywamy, jeśli nie - to kawałek folii aluminiowej smarujemy od matowej strony cienko masłem, i (tą natłuszczoną stroną do dołu) przykrywamy naczynie.
Wstawiamy do piekarnika (druga półka od dołu) na ok. 20 minut.
Ja kilka minut przed końcem pieczenia zdejmuję przykrycie i włączam termoobieg, żeby góra leciutko się przyrumieniła...
Polecam w towarzystwie lampki czerwonego wina - smacznego!
(Makaron można też oczywiście zrobić z grzybami suszonymi.)
ŚWIDRY Z SOSEM GRZYBOWO-ŚMIETANOWYM
Składniki (proporcje dowolne):
makaron świdry (polecam świdry Lubella "Pełne ziarno") - ja biorę prawie całe opakowanie na ok. 50 - 70 dag grzybów
pieczarki, kurki, albo inne świeże grzyby
ser żółty starty na tarce (niedużo, sera ma być tylko cienka warstwa na wierzchu)
śmietana lub śmietanka (minimum 18 %), ew. kilka łyżek jogurtu naturalnego
masło i olej
ew. mąka lub skrobia kukurydziana do zagęszczenia sosu
do przyprawienia: sól, pieprz, miód lub cukier, lubczyk suszony, papryka w proszku (ja daję słodką wędzoną), cebula w proszku, ew. kurkuma
jeśli mamy - posiekana cebulka dymka albo inna zielenina, można też dodać ugotowane różyczki brokułów
Grzyby szybko płuczemy, osuszamy na ścierce lub papierowym ręczniku. Pieczarki kroimy na ćwiartki (zależy od wielkości pieczarek, w każdym razie na trochę większe cząstki, a nie cienkie plasterki), jeśli mamy kurki - zostawiamy całe, lub przekrawamy wzdłuż na pół (zależnie od wielkości) - podobnie postępujemy z innymi grzybami. Grzyby smażymy na patelni, pół na pół na oleju z masłem. Powinniśmy je smażyć szybko, od czasu do czasu mieszając, na dość dużym ogniu (a nie dusić na małym). Gdy są już lekko przyrumienione, solimy i ew. pieprzymy. Następnie do grzybów wrzucamy jeszcze kawałeczek masła (ok. 1 łyżki), wlewamy śmietanę - tak na oko, tyle żeby z tego potem powstał sos. Można dać kwaśną śmietanę - wtedy trzeba uważać, żeby się nie zważyła (najpierw dodać do kubeczka ze śmietaną trochę gorącego sosu spod pieczarek, wymieszać, i dopiero całość powoli dodawać do grzybów, mieszając). Ja natomiast na ogół daję słodką śmietankę - pół na pół 18 % i 30 % - a do tego dodaję ze 4 duże łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy do smaku przyprawy (sól, pieprz, cukier lub miód, lubczyk - lubczyku ja daję kilka łyżeczek, świetnie tu pasuje , 2 łyżeczki cebuli suszonej, płaską łyżeczkę papryki, płaską łyżeczkę kurkumy). Całość dokładnie mieszamy i trzymając na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, gotujemy aż sos zgęstnieje do konsystencji śmietany. Jeśli nie mamy czasu - można posypać sos po wierzchu kilkoma szczyptami mąki, zamieszać i zagotować, wtedy zgęstnieje od razu.
W międzyczasie makaron świdry wrzucamy do wrzątku (większy garnek) i gotujemy ok. 9 minut (ma być jędrny, nie rozgotowany).
Piekarnik nastawiamy na ok. 190 - 200 stopni C.
Formę do zapiekanek/naczynie żaroodporne wysmarowujemy wewnątrz cienko masłem.
Makaron po odcedzeniu, wrzucamy z powrotem do garnka w którym się gotował, dodajemy do niego sos (makaron i sos powinny być gorące), mieszamy razem. Całość przekładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać, wyrównujemy ale nie ugniatamy. Po wierzchu posypujemy cienko startym żółtym serem, oprószamy papryką w proszku. Jeśli mamy pokrywę do naczynia, to je przykrywamy, jeśli nie - to kawałek folii aluminiowej smarujemy od matowej strony cienko masłem, i (tą natłuszczoną stroną do dołu) przykrywamy naczynie.
Wstawiamy do piekarnika (druga półka od dołu) na ok. 20 minut.
Ja kilka minut przed końcem pieczenia zdejmuję przykrycie i włączam termoobieg, żeby góra leciutko się przyrumieniła...
Polecam w towarzystwie lampki czerwonego wina - smacznego!
(Makaron można też oczywiście zrobić z grzybami suszonymi.)