Idea(lny) drobiazg / prezent
#59

No to zaczynam wrzucać przepisy na małe słodkości. Tak
Ładnie zapakowane (celofan, kolorowy papier, ozdobny słój lub ładna blaszana puszka) nadają się doskonale na oryginalny smaczny prezent (np. dla rodziny, przyjaciół), a jednocześnie wybieram te przepisy, które zrobić każdy może (nawet "antytalent" kulinarny Oczko )...

Numer jeden:

Kruche choinki czekoladowo-pomarańczowe
150 g masła
100 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
otarta skórka z 1 (świeżej) pomarańczy
50 g gorzkiej czekolady
25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
(jeśli ktoś jej nie lubi to można nie dodawać, a zamiast tego otrzeć skórkę z jeszcze jednej świeżej pomarańczy, ale zapewniam że nawet jak ktoś nie przepada za kandyzowaną skórką, to w tych ciasteczkach będzie mu ona smakować).
250 g mąki
ewentualnie: stopiona czekolada lub polewa czekoladowa do dekoracji

Masło utrzeć w misce, dodać cukier, sól i żółtka ... ucierać razem do białości (czyli dotąd aż masa nie zrobi się wyraźnie jaśniejsza - taka kremowa). Następnie dodać otartą na drobniutkiej tarce skórkę pomarańczową (pomarańczę wcześniej dokładnie myjemy i osuszamy), drobno posiekaną czekoladę i posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, potem po trochu dodawać mąkę - i wszystko razem dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 10 (maximum 20) minut.
Piekarnik nagrzać do 180°.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 6 - 8 mm (na lekko posypanym mąką blacie) i foremkami wycinać dowolne kształty (w oryginale - choinki). Dobrą metodą jest ułożyć porcję ciasta na papierze do pieczenia, przykryć je folią spożywczą i wtedy wałkować. Uśmiech Po wycięciu foremkami ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec je ok. 10-11 minut (jeżeli chodzi o to czy blachę dać wyżej czy niżej w kuchence - to umieszczamy ją na środkowym poziomie). Ciasteczka można układać dość blisko siebie, bo nie rosną za bardzo podczas pieczenia. Wystudzić na kratce... Po wystudzeniu można udekorować polewą (ewentualnie lukrem) wyciskaną z woreczka lub z tubki... chociaż ja uważam że są świetne już bez polewy, Uśmiech no ale może z wyglądu takie udekorowane są ładniejsze? Myśli

Te ciasteczka są bajecznie proste do zrobienia, na pewno każdy potrafi je zrobić... ponadto mogą spokojnie poleżeć w szczelnym pojemniku ze dwa tygodnie i nic im się nie dzieje - a nie znam nikogo komu by nie smakowały. Tak Są pyszne, prze-pięknie pachną pomarańczami i czekoladą (!) i wspaniale mogą zastąpić świąteczne pierniczki! Jeżeli robicie dla siebie - radzę od razu zrobić z podwójnej porcji. Oczko
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości