Przekąski
#6

Sznytka

Sznytka - mała kanapka z dodatkiem pasty, doskonała na przekąskę zarówno na większe imprezy, jak i na domowe przyjęcia.
Sznytka należy do potraw serwowanych na zimno.
Maleńkie kanapki mogą być proste lub bardziej wyszukane, wręcz wykwintne.

Od dawien dawna, pod wpływem kuchni francuskiej, w Polsce zaczęto podawać małe kanapki z różnymi pastami.
Początkowo głównym składnikiem past było masło.
Na jego bazie powstawały przeróżne kombinacje: masło utarte z sardelami, śledziami, wędzonymi rybami, z gzikiem, z serami i oczywiście z jajkami.
Alternatywą dla masła była słonina lub boczek.
Sznytka z mielonym, wędzonym boczkiem z dodatkiem kiszonego ogórka, pychota!
Wraz z modą na szczupłą sylwetkę zaczęto "odchudzać" pasty.
Zamiast masła pojawiły się margaryny, jogurty, nisko-tłuszczowe  śmietany.
Dla każdego do wyboru, co kto lubi.

Najważniejszym warunkiem wykonania tych przepysznych sznytek jest wysoka jakość i świeżość wszystkich produktów.
Najczęściej pasty wykonane są na bazie mięs, kiełbas, ryb, szynki, sera i jajek
Są też dodatki: świeże owoce, świeże warzywa, sałaty, zioła i marynaty.
Sama pasta położona na pieczywie wygląda dość skromnie, dlatego najczęściej ozdabia się ją różnymi dodatkami: ogórkami, kawiorem, rzodkiewką, papryką, oliwkami, kaparami, orzechami, kiełkami ...

Sznytki najefektowniej wyglądają się na dużych wyłożonych ozdobną serwetką tacach.
Ale możliwość prezentacji jest ogromna, wszystko zależy od naszej inwencji.  
Ciekawie prezentują się ułożone w jednym rzędzie, każdy rząd to kanapki jednego rodzaju.
Apetycznie wygląda zestaw kiedy każda sznytka jest z inną pastą.

 Słowo "sznytka" pochodzi od niemieckiego słowa schnitte i oznacza kromkę.
Za sprawą niemieckich osadników przebywający w robotniczej Łodzi "sznytka" przeniknęła do potocznego języka i bardzo szybko stała się rozpoznawalnym elementem kulinarnym.
Dzisiaj, jako łódzka specjalność, sznytka wraca na salony.
źrodło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości