02-03-2014, 13:09
Stresik z powodu pewnej odpowiedzialności, ale mogę powiedzieć, że to ten pozytywny stresik, który pozwala na jasne formułowanie myśli i zachęca do pracy

W zasadzie jedyne co z tego zapamietalam, to ze "widzi obrazy na scianach" - to mialo znaczyc, ze wyjde bogato za maz
Nie powiedziala nic zlego, ani dobrego, cos tam opowiadala jak babka w maglu, ale ja bylam wtedy mloda osoba i ciesze sie, ze mi nie nagadala jakichs rzeczy, ktore by sie za mna pozniej ciagnely latami i wywolywaly koszmary senne, bo to tez trzeba wiedziec ile i komu sie mowi....a "obrazy na scianach" sie nie sprawdzily
Mamutka napisał(a):No chyba, ze ktos ma niesamowity dar i etyczne zachowanie, to moze wtedy sprobowac "ferowac wyroki"Ferowanie wyroków to śliska sprawa, bo bozia czasem potrafi specjalnie sprawić, że mylimy się, tylko i wyłącznie dlatego, aby nauczyć nas pokory.
Życie uczy pokory. Czasem wydaje się, że wszystko jest dobrze, wszystko się układa po naszej myśli, a tu nagle bach i wszystko się rozlatuje. Jak to mówią nie chwal dnia przed zachodem słońca.

SeedCake napisał(a):...Szkoda, że takie wartościowe pozycje nie są tłumaczone na język polski, aby więcej osób mogło mieć z nimi do czynieniaTo przetłumaczmy tutaj, na forum. Może nie całość, ale tyle co wystarczy do pracy z metodą
Ale z chęcią podzielę się małymi rozkładami na początek. Ale to odpowiedniego działu
Nie, do pracy z cieniem można używać czegoś innego jak standardowej psychoterapii, ale... termin jest z psychologii analitycznej, a takich psychologów jest mało, pewnie jeszcze mniej niż psychoanalityków. Z czego psychologia analityczna według Junga nie jest najpopularniejsza i czasem trudno znaleźć wiele informacji. Tarot jest jednym z narzędzi do stosowania, i co ciekawe, w bardzo liberalnym podejściu psychologicznym, stosowany u Jungowskich analityków. Niestety, w swoim miejscu zamieszkania nie spotkałam się z tym, a jeszcze nie szukałam dalej. Wiem, że istnieje odpowiednie towarzystwo z którym pewnie kiedyś się skontaktuję. Praca z cieniem jest też stosowana w coachingu.