30-12-2012, 19:28
Gęś świętomarcińska
1 gęś (ok 4 kg), półtorej kg kwaskowatych jabłek, po dwie łyżeczki suszonego majeranku i tymianku, łyżeczka szałwii, 3 ząbki czosnku, kieliszek wódki, sok z cytryny, 1 kg ziemniaków, sól.
Tuszkę natrzeć sokiem z cytryny. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą i ziołami. Natrzeć gęś z zewnątrz i w środku. Jabłka umyć, kilka przekroić na pół, resztę na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartkami jabłek napełnić gęś, zaszyć ją lub spiąć szpilkami. Przełożyć do brytfanny i podlać wodą. Wstawić do pieca nagrzanego do temp. 220°C. Polać alkoholem i przykryć. Zmniejszyć temp. do 180°C i piec 2 i 1/2–3 godz., aby gęś się dobrze zrumieniła. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Oprószyć solą, majerankiem i razem z połówkami jabłek dołożyć do gęsi na 30 min przed końcem pieczenia. Tłuszczyk, który się wytopi, można przechowywać i dodawać do ziemniaczków przy daniach z drobiu.
1 gęś (ok 4 kg), półtorej kg kwaskowatych jabłek, po dwie łyżeczki suszonego majeranku i tymianku, łyżeczka szałwii, 3 ząbki czosnku, kieliszek wódki, sok z cytryny, 1 kg ziemniaków, sól.
Tuszkę natrzeć sokiem z cytryny. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą i ziołami. Natrzeć gęś z zewnątrz i w środku. Jabłka umyć, kilka przekroić na pół, resztę na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartkami jabłek napełnić gęś, zaszyć ją lub spiąć szpilkami. Przełożyć do brytfanny i podlać wodą. Wstawić do pieca nagrzanego do temp. 220°C. Polać alkoholem i przykryć. Zmniejszyć temp. do 180°C i piec 2 i 1/2–3 godz., aby gęś się dobrze zrumieniła. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Oprószyć solą, majerankiem i razem z połówkami jabłek dołożyć do gęsi na 30 min przed końcem pieczenia. Tłuszczyk, który się wytopi, można przechowywać i dodawać do ziemniaczków przy daniach z drobiu.

Myślałam o nim ... lubię drób z jabłkami
Jednak chodzi za mną coś innego.
Najlepiej, żeby było w niej wszystko i jabłka , kasza, ziemniaki .
![[Obrazek: ges-nadziewana-kasza-po-polsku.jpg?fileI...y=100&bg=0]](http://www.winiary.pl/image.ashx/ges-nadziewana-kasza-po-polsku.jpg?fileID=19306&width=298&height=203&frame=True&quality=100&bg=0)
, mięso na rolady z tego co wiem to nie powinno się marynować, bo będzie "twarde" , "gumowate" ... od razu do zamrażalki ok sprawdziłam, ale marynowanie, no nie wiem, nie widziałam i nie słyszałam...