08-03-2011, 05:20
Tak wygląda karta tarota kochankowie w wydaniach klasycznych
xxx
kochankowie
Karta w wydaniu Waite'a jest dość różna od Tarota Marsylskiego i Wirth'a, i mnie taka wersja przekonuje. Tylko że bardziej pasuje Kupidyn, który sie przyjął w powszechnej świadomości, więc chyba podmienię aniołki, ale bez kontekstu wyboru między znanym a nieznanym, starym a nowym, dobrem a złem, które Waite nazwał szaleństwami
Po prostu strzała miłości dosiega kochanków, może być że Adama i Ewę.
xxx
kochankowie
Karta w wydaniu Waite'a jest dość różna od Tarota Marsylskiego i Wirth'a, i mnie taka wersja przekonuje. Tylko że bardziej pasuje Kupidyn, który sie przyjął w powszechnej świadomości, więc chyba podmienię aniołki, ale bez kontekstu wyboru między znanym a nieznanym, starym a nowym, dobrem a złem, które Waite nazwał szaleństwami
Po prostu strzała miłości dosiega kochanków, może być że Adama i Ewę.

W takim ujęciu karta (interpretacja) staje sie sprzeczna jakoby jednoczesnie przedstawiając miłość i wybór> Gdy się na prawde zakochujesz, to chrzanisz jakikolwiek wybór! chcesz być z tą osobą, nie interesuje cię czy jest biedna, czy bogata, czy cos tam. Jeżeli karta ma symbolizować miłość, to jakieś wciskanie do niej kwestii wyboru jest rzeczywiście szaleństwem
Nie jest to wszystko tak proste jak piszesz, ponieważ gdy ktoś się zakochuje, to jego serce