07-05-2018, 13:30
Sałatka Waldorf do potraw z grilla
Składniki:
jabłko Jonagold lub Idared
garść orzechów włoskich
mały seler korzeniowy
garść rodzynek
pieprz
sól
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżka majonezu
łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki lub ścieramy na tarce. Następnie szatkujemy drobno obranego wcześniej selera. Jabłko i seler namaczamy w soku z cytryny. Orzechy włoskie prażymy na rozgrzanej, suchej patelni przez około minutę. Kruszymy i przekładamy do miski. Dosypujemy rodzynki i wlewamy zmieszany jogurt grecki i majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na godzinę do lepszego połączenia smaków. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do karkówki lub kiełbasy z grilla.
Pycha !!!
Składniki:
jabłko Jonagold lub Idared
garść orzechów włoskich
mały seler korzeniowy
garść rodzynek
pieprz
sól
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżka majonezu
łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki lub ścieramy na tarce. Następnie szatkujemy drobno obranego wcześniej selera. Jabłko i seler namaczamy w soku z cytryny. Orzechy włoskie prażymy na rozgrzanej, suchej patelni przez około minutę. Kruszymy i przekładamy do miski. Dosypujemy rodzynki i wlewamy zmieszany jogurt grecki i majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy na godzinę do lepszego połączenia smaków. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do karkówki lub kiełbasy z grilla.
Pycha !!!