23-04-2016, 15:39
Następna mądra .... tylko wy macie rację ...??? To jest tylko i wyłącznie zwykły PENTAGRAM, nie jakiś tam biały, zielony ... bo co, bo na białym tle jest?? no a jak inaczej pokażesz pentagram??
Le Stelle ja naprawdę myślałam, że kto jak kto, ale ty masz wiedzę na poziomie, sama teraz się ośmieszasz ...
Nie pouczaj mnie i nic nie będę się hamować, nie pasuje ci, to nie czytaj, sama sobie zważaj, już mam dość twojej impertynencji ... wyrażam własne zdanie, za które w pełni ponoszę odpowiedzialność i jeśli uważam, że ktoś coś źle robi, to mam również prawo to napisać, tym bardziej, że przedstawiało się jej informacje, a nasze wypowiedzi czytają też inni, głupotę mam tolerować???
No i po co ja się pytam mam kopiować zdjęcia, ślepa jesteś??
Dla informacji: To co tu Le Stelle pokazała na zdjęciu, to jest zwykły Pentagram i przyjęte jest coś takiego tzw. Czarny i Biały Pentagram... resztę same się domyślcie. WŁAŚNIE PENTAGRAM BIAŁY SAM W SOBIE JEST PENTAKLEM, jako amulet ochronny ... i o tym właśnie jest cała ta rozmowa.
Le Stelle ja naprawdę myślałam, że kto jak kto, ale ty masz wiedzę na poziomie, sama teraz się ośmieszasz ...
Nie pouczaj mnie i nic nie będę się hamować, nie pasuje ci, to nie czytaj, sama sobie zważaj, już mam dość twojej impertynencji ... wyrażam własne zdanie, za które w pełni ponoszę odpowiedzialność i jeśli uważam, że ktoś coś źle robi, to mam również prawo to napisać, tym bardziej, że przedstawiało się jej informacje, a nasze wypowiedzi czytają też inni, głupotę mam tolerować???
No i po co ja się pytam mam kopiować zdjęcia, ślepa jesteś??
Dla informacji: To co tu Le Stelle pokazała na zdjęciu, to jest zwykły Pentagram i przyjęte jest coś takiego tzw. Czarny i Biały Pentagram... resztę same się domyślcie. WŁAŚNIE PENTAGRAM BIAŁY SAM W SOBIE JEST PENTAKLEM, jako amulet ochronny ... i o tym właśnie jest cała ta rozmowa.

![[Obrazek: amulety_pentagramy_pentagram.jpg]](http://egzorcyzmy.katolik.pl/wp-content/uploads/2005/08/amulety_pentagramy_pentagram.jpg)
To co się przede wszystkim rzuca w oczy, to ilość ramion gwiazdy. Na rysunkach zamieszczonych przez Basię są symbole 6-cio ramienne, a pentakl - i stąd właśnie pochodzi jego nazwa - musi mieć pięć ramion. PENTA - w języku greckim oznacza pięć. Pitagorejczycy uznawali pentakl za doskonałość (połączenie 3 i 3, oraz 3 i 2), a ponieważ można było w niego wpisać człowieka, także za symbol człowieka i Wszechświata. Jest to symbol geometryczny, doskonale wymierzony co do milimetra - i stąd wynika jego magiczne działanie.
Podobnie ma się rzecz z piramidami, czy też sklepieniami gotyckimi, gdzie wszystko było dokładnie wyliczone. Siła pentagramu wynika więc z mocy liczb, a dokładnie z mocy wyliczeń geometrycznych... zrównoważenia pięciu sił (5 żywiołów, 5 zmysłów), "zebrania do kupy" i zawarcia ich w jednym małym symbolu... cały świat w jednym miejscu - oto pentagram.![[Obrazek: rtEP77Z.gif]](http://i.imgur.com/rtEP77Z.gif)
jesteś wielka
W końcu na własny użytek uznałem, że amulet, to przedmiot fizyczny np. woreczek z ziołami, kieł wilka itp. natomiast za talizmany uznałem symbole wypisane na czymkolwiek np. pentagram na papierze, albo słowo runiczne. Odpowiednio dobrane podłoże wzmacnia działanie symbolu. Takem se to zdefiniował i już