05-11-2015, 09:21
Dziewczyny, mam gorącą prośbę, czy ktoś z was robił szpinak z czosnkiem ? Jeśli tak to proszę o przepis, bo choruje na punkcie tego cuda
ladi napisał(a):Dziewczyny, mam gorącą prośbę, czy ktoś z was robił szpinak z czosnkiem ? Jeśli tak to proszę o przepis, bo choruje na punkcie tego cudaNapisze jak ja robie szpinak: kupuje szpinak w mrozony :w garnku wkladam szpinak ,dolewam troche wody goracej tak pol szklanki ,rozmraza sie 10 min ,potem odstawiam garnek i dodaje zabek czosnku ,przecisniety przez praske do czosnku ,troche soli ,pieprz ,sok z pol cytryn,bez pestek ,i tu masz wybor dodajesz do zadeszczenia szpinaku :maly kubek smietany ,lub zageszczasz maka rozmieszana z woda ,trzeba postawic garnek na gaz i gotowac az zgestnieje to wszystko smacznego
jaką moja Mama chciała mi czasem przemycić jako "jarzynkę" - fuj i ble!
pojawia się w wielu potrawach, no a poza tym jest zdrowy.
Chciałabym więc się jakoś przełamać i włączyć go do swojego jadłospisu. W związku z tym moje pytanie a zarazem prośba do Was:
Tylko bez mięsa proszę, bo ja mięsa nie jadam...
...
improwizowac i już. Ja tak często robie.
. Jest tego mnostwo. A
)

rozumiem...moze ja po prostu taka niecierpliwa jestem i zanim ktos mi pomoze szukam sama...ale wiadomo co sprawdzone to najlepsze. A ja twz lubie co chwile sprawdzac nowe przepisy wiec wyszukuje ciagle cos nowego. Choc mam kilka sprawdzonych przepisow od znajomych i jednak do nich wracam...

Najczęściej robię tak (wszystko na oko i zależne ile czego mam w lodówce i domu), podsmażam cebulę, kiedy się już zarumieni dodaje czosnek (podsmażam dosłownie chwilę), dodaję pasatę, suszone pomidory, bazylię, oregano, odrobina chili albo pieprzu cayenne. Chwila się to tak wszystko razem gotuję. W między czasie gotuje makaron (ja lubię ten przepis z penne albo świderkami). Kiedy makaron już będzie al dente, to odcedzam, wrzucam znowu do garka i wlewam wtedy sos, dodaje świeży szpinak baby (umyty wcześniej), a na koniec posypuje parmezanem, no i voilà! Bardzo szybkie, bardzo proste i bardzo smaczne
Można też najpierw zmieszać mleko z mąką, a potem dodać masło, podgrzewając. Sos naturalnie musi się zagotować, aby ścięła się mąka. Sercem tego sosu jest oczywiście sól i pieprz, a zwłaszcza pieprz.
Sos powinien być gęsty, ale ciągle płynny

Ale kiedy przyprawiam czosnkiem, łączę szpinak z makaronem.
, sypię dużo zmielonego czosnku (może być oczywiście świeży wyciskany), dorzucam trochę masła, dolewam mleka (ale niewiele), ścieram żółty ser. Tak przygotowaną papkę podaję ze świderkami makaronowymi. Dodam, że ta wersja jest znacznie bardziej ciężkostrawna, niestety.
Aczkolwiek teraz również się przekonała - okazuje się, że dobrze doprawiony i wkomponowany w pasujące do niego smaki staje się naprawdę dobrym pomysłem na obiad 
Bardzo ogromnie i szczerze dziękuję Wam za te posty!
Przepisów w internecie jest mnóstwo, ale trudno sobie wyobrazić smak danej potrawy jeśli się tak mało zna jeden z głównych jej składników. 1000 razy bardziej przydatne są dla mnie Wasze osobiste doświadczenia z tymi zielonymi listkami. 
lubię komponować własne potrawy pod swój gust i smak - ale w tym celu muszę znać składniki, wiedzieć co do czego pasuje, jak dany składnik smakuje na zimno, jak na gorąco itd. ... a tak jak pisałam - o szpinaku nie wiem nic. 
Zielony kojarzy się ze zgnitym,zpleśniałym ,dlatego też jako odruch obronny pojawia się obrzydzenie .
Pychotka !!!!!
Szpinak i wątróbka to były dwie rzeczy których jako dziecko nie byłam w stanie zjeść.