25-01-2011, 16:57
Poniżej "przepaść" i "przejście" w oryginalnym ujęciu w talii Tarot of the Spirit
....................................
....................................
Fajną ma nazwę 8-)
Z nowoczesnych talii, to np. podoba mi się ten Głupiec Gośka napisał(a):Przyszło mi na myśl, że skoro nie widzi przepaści, to jednak idiota!Eremit napisał(a):Przedstawianie go na skraju przepaści czyni zeń już nie głupca, ale idiotę.Eremit on tej przepaści nie widzi, więc nie jest idiotą, ...
Cytat:chyba że Waite rozkładał karty po żydowsku, od prawej do lewej.i tak się prawidłowo kładzie karty-od prawej do lewej<z Dżoany S.>
Eremit napisał(a):Gośka napisał(a):Przyszło mi na myśl, że skoro nie widzi przepaści, to jednak idiota!Eremit napisał(a):Przedstawianie go na skraju przepaści czyni zeń już nie głupca, ale idiotę.Eremit on tej przepaści nie widzi, więc nie jest idiotą, ...
Już jestem przekonany na 90% na belkę (kłodę) zamiast przepaści - jak u Wirth'a i paru innych.
), wcale za takiego go nie biorę. Chodzi o to że przedstawienie u Waite'a jest przesadzone :o Niechby te pół metra dalej był od krawędzi, to już znacznie lepiej by się to prezentowało, można wtedy filozofować, a tu gośc lezie na złamanie karku. A w co wierzy, to sobie możemy dopowiadać, jak tam komu pasuje, do jego teorii. Kogoś niefrasobliwego można przedstawić na wiele sposobów, niech będzie że łazi po krawędzi przepaści. Lecz tutaj jest to znacznie przesadzone
ach ... ta Pamela znowu ...
Eremit napisał(a):Chodzi o to że przedstawienie u Waite'a jest przesadzone :o Niechby te pół metra dalej był od krawędzi, to już znacznie lepiej by się to prezentowało, można wtedy filozofować, a tu gośc lezie na złamanie karku
Cytat:A w co wierzy, to sobie możemy dopowiadać, jak tam komu pasuje, do jego teorii.Dokladnie w ten sam sposob dopowiadamy ze Glupiec lezie na zlamanie karku...a wiadomo, ze takowego nie zlamie bo przed nim 21 znaczen AW.
Eremit napisał(a):Własnie, przed złamaniem karku zatrzyma go zwierzęcy instynkt - piesAle pies nie zawsze jest. Może to pies, którym go szczuto?
ma_ewa01 napisał(a):W zasadzie chyba nie chodzi o nazwę, tylko o rodzaj energii, którą niesie ta karta.sorry, ale nie do końca uchwyciłem twoją myśl :roll:
Cytat:Dla mnie Włóczykij ma zupełnie inne wibracje...Głupiec, to... Głupiec.No tutaj to chyba przesadziłaś z tą zupełnie inną wibracją Wydaje mi się, że mamy zupełnie inne spojrzenie na tę kartę, więc napisz jak ja widzisz. Bo takie:
Eremit napisał(a):To nazwa Głupiec spłyca przekaz tej karty, bo co znaczy głupiec? Ktoś durny, debil, prostak, głupek i tyle. Cóż więcej mozna wycisnąć z tej nazwy :roll:
Nazwa Głupiec sprowadza sens karty do niefrasobliwości, głupoty itp. a gdzie Jego Droga przez Arkana Wielkie?

tarot.marsylski napisał(a):Autorka Mistycznego kippera napisała,że nie zmieniła nazw kart nawet tych nieadekwatnych do XXI w. ponieważ a]ma szacunek do osoby które nadała takie a nie inne nazwy i b]one są naładowane taką a nie inną energią.A to sie popisała :sarcastic:
i tak samo powinno być w tarocie.
Nazwy się zmieniały, także kolejność kart się zmieniała i zmieniał się ich wygląd. Pamiętajcie o tym i proszę ograniczmy sie do klasycznych talii bez odwoływania do współczesnego fiu bździu "tfurców"
Głupiec jest mądry, a Eremita (nomen omen) durny
Trudno, na swój durny sposób nadal upieram się przy nietrafnej nazwie Głupiec, a lepszej Włóczykij
)alathea napisał(a):moze byc Wedrowiec zamiast Glupca, jesli Ci bardziej pasujeA to już twoje prywatne skojarzenie :mrgreen:
( Wloczykij zawsze bedzie mi sie kojarzyl z Dolina Muminkow![]()
![]()
)