Badian właściwy, Anyż gwiazdkowy, Anyż gwiaździsty (Illicium verum Hook. f.)
Wiecznie zielone drzewo należy do roślin z rodziny liliowatych i jest botanicznie spokrewnione 
z roślinami z rodziny magnoliowatych. 
Osiąga wysokość do 10 m i ma jasno-żółte kwiaty. 
Z kwiatów rozwijają się gwiazdkowe, czerwono-brązowe owoce, składające się z 8, rzadziej z 9 części. 
W każdej znajdują się błyszczące, brązowe nasiona.
Historia
Znany od wieków w Chinach i Indiach:
- wchodzi w skład chińskiej przyprawy pięć smaków” i najpopularniejszej chyba indyjskiej mieszanki przyprawowej, curry,
do Europy trafił około 300 lat temu dzięki szlakom herbacianym, wiodącymprzez Rosję.
Drzewo anyżowe żyje 100 lat i w ciągu całego życia rodzi owoce. 
Jako przyprawy używa się nie całkiem dojrzałych, suszonych w słońcu mielonych bądź całych nasion. 
Anyż gwiazdkowy pochodzi z południowych Chin i północnego Wietnamu, gdzie od 3000 lat był używany
jako przyprawa, głównie do dań mięsnych i zup. 
Z XVII w. i XVIII w. pochodzą pierwsze wzmianki o rozpowszechnieniu anyżu gwiazdkowego w Europie. 
Dzisiaj uprawiany jest również na Jamajce i na Filipinach
Zastosowanie
Anyż gwiazdkowy posiada przede wszystkim znaczenie przyprawowe, chociaż przejawia  również pewne,
niewielkie działanie lecznicze. 
Surowiec stanowią ususzone owoce.
Z owoców wyodrębnić można do 7% wonnego, o nadzwyczaj miłym zapachu, olejku lotnego (którego najważniejszym składnikiem jest anetol), ponadto taniny, żywice i cukry.
Zmielone owoce badianu stanowią przyprawę, którą można stosować do ciast, kompotów, budyniów oraz do aromatyzowania niskoprocentowych napojów alkoholowych (np. likierów).
Japończycy od dawna robili kadzidła z cudownie aromatycznej kory tego drzewa.
Działanie lecznicze tej rośliny przejawia się przede wszystkim w obrębie przewodu pokarmowego, na który działa rozkurczowo, jednocześnie korzystnie wpływając na proces trawienia i przyswajania przez organizm składników pokarmowych. 
Wspomnieć jeszcze należy o niewielkim działaniu moczopędnym badianu, jak również o jego działaniu 
przeciwgrzybiczym i antybakteryjnym, oraz niewielkim przeciwbólowym.    
Badian można stosować w leczeniu zaburzeń przemiany materii.
Spokrewniony z nim badian japoński (Illicium anisatum) nie tylko nie posiada właściwości leczniczych, ale jest lekko toksyczny.
źródło
źródło