Forum Ezoteryczne Dobry Tarot
Herbata Ziołowa - Wersja do druku

+- Forum Ezoteryczne Dobry Tarot (https://dobrytarot.pl)
+-- Dział: Tarotowa Społeczność (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Dział: Dobre jedzenie (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=36)
+---- Dział: Herbata (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=148)
+---- Wątek: Herbata Ziołowa (/showthread.php?tid=9366)



Herbata Ziołowa - Krystyna - 07-12-2011

   
Herbatka Ziołowa, Napar-sporządzania leku ziołowego  lub kosmetyku w postaci roztworu, do którego składniki czynne z surowca zielarskiego są ekstrahowane gorącą wodą. 
Napary stosuje się do użycia wewnętrznego (spożycia) lub zewnętrznego (do kompresów, przemywania powierzchni ciała)
Napar jest formą pośrednią pomiędzy wyciągiem zimnym, w którym surowiec zielarski jest przez pewien czas przetrzymywany w wodzie o temperaturze pokojowej, a odwarem, w którym surowiec jest gotowany. 
Napar sporządza się poprzez zalanie rozdrobnionego surowca zielarskiego określoną ilością wrzącej wody i przetrzymywanie tej mieszaniny w naczyniu pod przykryciem przez określony czas. 
Następnie mieszaninę się cedzi, a uzyskany klarowny roztwór pozostawia do przestygnięcia. 
Napary są nietrwałe i zasadniczo przygotowuje się je każdorazowo, bezpośrednio przed użyciem. 
Gorący napar może być przez jakiś czas przechowywany w termosie (ale nie dłużej niż jeden dzień).
Napary przygotowuje się z ziół zawierających substancje wrażliwe na wyższą temperaturę (szczególnie przez dłuższy czas), np. olejki eteryczne
Wykonuje się je najczęściej z ziela, liści i kwiatów. 
Zazwyczaj stosuje się jedną łyżkę stołową rozdrobnionego suszu ziołowego (zawiera go 5-8 g) na szklankę wody (200-250 ml). 
Czas naparzania to około 15 minut. 
Niektóre jednak napary wykonuje się według innych przepisów (dotyczy to np. ilości składnika, temperatury wody, czasu naparzania) i wówczas należy kierować się zaleceniami producenta lub fachową literaturą
źródło

W prawie wszystkich kulturach zioła domowe mają ważny status: zarówno w medycynie, jak iw kuchni. 
Jednak wielu kojarzy te dwa obszary ze sobą, kiedy myśli się o ziołowej herbacie - herbata ziołowa to lekarstwo. 
Wiele osób pije go głównie w celach leczniczych. 
Ale to nie musi być, ponieważ herbata ziołowa może być również stymulantem. 
Herbatka ziołowa jest oferowana gościom w wielu częściach świata jako smaczny napój - na odświeżenie, rozgrzanie lub zaspokojenie pragnienia.


Re: Herbata... - Krystyna - 07-12-2011

   
Herbaty Ziołowe, zwane również Tisanami, są ogromną częścią świata herbaty
Amerykanie mają zwyczaj powoływania się na wszystkie liściaste napoje zanurzone w gorącej wodzie jako herbatę, ale nie zawsze tak jest.
Herbata pochodzi z liści rośliny Camellia Sinensis, krzewu pochodzącego z regionów Azji.
Wszystkie herbaty, czy to czarne herbaty, takie jak Earl Grey, zielone herbaty, takie jak Sencha Fuji,czy oolongi jak Formosa, pochodzą z tej jednej rośliny .

Niektórzy uważają, że termin Tisane jest bardziej poprawny niż herbata ziołowa, lub że ta ostatnia jest nawet myląca, ale większość słowników zapisuje, że słowo herbata jest również używane w odniesieniu do innych roślin obok rośliny herbaty i do napojów wytwarzanych z tych innych roślin.
W każdym razie termin herbata ziołowa jest bardzo dobrze ugruntowany i znacznie powszechniejszy niż tisane .

Słowo " Tisane" było rzadkością w jego współczesnym znaczeniu przed XX wiekiem, kiedy zostało pożyczone we współczesnym znaczeniu od francuskiego.
Słowo to istniało już w późnym języku angielskim w znaczeniu "napoju leczniczego" i zostało już zapożyczone z języka francuskiego ( starofrancuskiego).
Staro-francuskie słowo pochodzi od łacińskiego słowa ptisana , które pochodzi od starożytnego greckiego słowa πτισάνη ( ptisanē ), co oznaczało "obrany" jęczmień, innymi słowy jęczmień perłowy , i napój z tego, który jest podobny do nowoczesnej wody jęczmiennej .

Tisanes (wymawiane ti-zahn) to herbaty, które nie zawierają liści Camellia Sinensis .
Zamiast tego są to napary z liści, korzeni, jagód i przypraw innych roślin.
Istnieje wiele różnych rodzajów Tisanes.
Zazwyczaj są one klasyfikowane wg, części rośliny z której pochodzą takich jak liść / ziele, kwiat, kora, korzeń, owoce / jagody i nasiona / przyprawy.

Oto kilka przykładów różnych rodzajów Tisanes:
Liść tisanes: mięta pieprzowa i  trawa cytrynowa
Kwiat tisanes: owoce dzikiej róży , rumianek , [url=https://www.goodlifetea.com/products/khartoum-hibiscus-organic-herbal-lo
Kora tisanes: cynamon i czarna wiśnia
Korzeń tisanes:  imbir  i  lukrecja
Tisane z owoców / jagód: malina, jagoda , brzoskwinia i jabłko
Tisanes nasion / przypraw: kardamon i koper włoski

Oprócz tego, że są one orzeźwiające i pachnące, Tisany działaja zdrowotnie na nasz organizm.
Przede wszystkim dlatego, że nie zawierają one prawdziwej herbaty, mają zerową kofeinę, więc nie mają efektów diuretycznych i można je pić przez cały dzień!
 Są również pełne korzyści zdrowotnych; na przykład rooibos jest pełen przeciwutleniaczy, rumianek i lawenda mają działanie uspokajające, mięta pieprzowa i imbir są dobre do trawienia, a hibiskus to super owoc!
źródło


Re: Herbata... - Krystyna - 16-02-2015

   
 Herbata Ziołowa – co to właściwie jest?
Podobno nie ma głupich pytań, więc tym razem zapytamy się, czym jest ziołowa herbata? 
Ziołowa herbata to rodzaj naparu czy też, jak wolą niektórzy, ekstraktu wodnego. 
Nie będziemy wchodzić w terminologię, kto chce, poczyta sobie w książkach zielarskichUśmiech
 Do przygotowania najprostszej herbatki ziołowej potrzebujemy zatem dwóch rzeczy:
gorącej wody
odpowiednich ziół
Brzmi prosto, ale nad obydwoma rzeczami się zatrzymamy, ponieważ chcemy stworzyć napar idealny!

Jaka woda do herbaty?
Najlepszą wodą do ziołowych herbat jest woda miękka (nie destylowana!), ponieważ im bardziej miękka woda tym lepsza ekstrakcja, czyli rozpuszczanie się składników czynnych. 
 Możecie stosować wodę filtrowaną, wodę miękką pozyskaną w inny sposób (np. deszczówkę, wodę źródlaną z butelki). 
Bardzo dobra jest też woda górska, która często jest miękka.
 Niestety,  kilkukrotne gotowanie wody raczej nie obniży znacząco jej twardości.
 Oczywiście, kiedy z kranu leci jedynie twarda woda i nie ma możliwości użycia czego innego, to robimy herbatkę na tym co mamy. 
 Niemniej, miękka woda jest optymalna.

Jakie zioła do ziołowej herbaty? Czyli kilka słów o różnych częściach ziół. 
Skoro wiemy już jaką wybrać wodę, zastanówmy się jakie zioła nadają się do ziołowej herbatki.
Każde! – może ktoś z Was powiedzieć.
Teoretycznie tak, bo nikt nam  nie zabroni zalewać wrzątkiem czego tylko chcemy, ale w praktyce działa to nieco inaczej.
 Może zabierzmy się do sprawy od początkuUśmiech
W zielarstwie każda część rośliny posiada swoją łacińską nazwę: kwiaty, korzenie, liście, kora, owoce – to wszystko jest odpowiednio określone (przykłady zobaczycie niżej).
 Ma to swoje uzasadnienie: po pierwsze wiemy, jaka część danej rośliny nadaje się do zastosowań zielarskich.[pullquote] 
W zielarstwie, każda część rośliny ma swoją łacińską nazwę.  [/pullquote]
Po drugie, czasami różne części rośliny mają różne zastosowania i jeśli sprecyzujemy o jakiej części rośliny mowa, można łatwo się „dogadać” o czym akurat myślimy. 
Po trzecie (ale to niekoniecznie oficjalny powód) można mniej więcej przewidzieć, jak potraktować daną część rośliny. 
Dodatkowo, można dość łatwo określić co badacze z różnych państw mają na myśli: jeśli Anglik napisze, że używał flos Malvae, to właśnie uniwersalnym językiem zielarstwa (czy raczej łacinyUśmiech) powiedział wszystkim swoim kolegom po fachu, że używa kwiatu malwy/ślazu.
Dlaczego Wam o tym piszę? 
Dlatego, że może się Wam to kiedyś przyda, oraz dlatego,  że do przygotowywania herbatek ziołowych najlepiej nadają się miękkie, pełne olejków eterycznych części roślin, takie jak:
kwiaty (czyli po łacinie flos), na przykład kwiat lipy, rumianku, nagietka, arniki etc.
liście (po łacinie folium), na przykład liście pokrzywy
całe zioło (po łacinie herba), czyli pocięta całość rośliny, na przykład ziele owsa (tam są i liście i ziarniaki i łodyżki)
owoce (po łacinie fructus), chociaż to niekoniecznie, czasem lepiej je dłużej podgotować. Przykładem może być owoc maliny, aronii, dzikiej róży, poziomki.

W postaci zwykłego naparu (czyli zalewamy wrzątkiem i odstawiamy) nie za dobrze sprawdzą się natomiast kora czy korzenie.
Te części rośliny trzeba po prostu dłużej gotować, żeby coś z nich wyciągnąć. 
Dlatego na przykład nie ma większego sensu zaparzanie herbatki z korzenia łopianu czy mniszka lekarskiego, wtedy przygotowuje się mocny wywar/odwar (taki jak np. w poście o Essiacu).
Oczywiście to nieco uproszczona sprawa, ale pokazuje ogólną zasadę: kwiaty na herbatkę nadają się bardzo dobrze, natomiast korzenie – cóż, niekoniecznie.
I tutaj jeszcze jedna uwaga, ale też bardzo ważna.
 Nie wszystkie substancje czynne z każdej rośliny są dobrze rozpuszczalne w wodzie. 
Jeśli pijecie „zwykłe” herbatki, raczej Was to nie dotyczy, ale dobrze jest pamiętać, że niektóre substancje (np. typu oleożywice – propolis) po prostu w wodzie się prawie nie rozpuszczą i już
Możecie sobie gotować propolis w garnku z super miękką wodą przez dzień i noc, ale i tak nie „wyciągniecie” z niego tego, co wyciągnie 70% alkohol.

Dobre zioła to dobra herbata!
Dobrze.
 Już wiemy to, co i tak intuicyjnie wiedzieliśmy bez tego posta i bez studiów zielarskich:  że z kwiatów lipy czy koszyczku rumianku można zrobić herbatkę, wystarczy je zalać wodą.
 Pozostaje pytanie: skąd wziąć kwiaty dobrej jakości?
Jeśli naprawdę Wam zależy na tym, żeby Wasze ziołowe napary miały właściwości zdrowotne, błagam Was, kupujcie z porządnych źródeł i dajcie zarobić dobrym producentom czy pośrednikom, którzy dbają o jakość tego co sprzedają.
Z pustego i Salomon nie naleje, więc jeśli kupicie jakąś ziołową sieczkę w markecie za drobne pieniądze, nigdy nie będzie to tak dobrej jakości, jak porządny susz kupiony w sklepie zielarskim/aptece/sklepie z herbatami (piszę porządny, bo sieczkę można kupić wszędzie). 
Jeśli rozerwiecie sobie takie torebeczki rumianku z najniższej półki,to znajdziecie tam w sumie pyłek.
 Nie mówię, że nie ma żadnych właściwości, ale najpewniej są to różne części rośliny, może posiekane drobniutko to, co zostało po zbiorach czy po sprzedaży lepszej części.
 Pewnie, ręki sobie nie dam obciąć, że to na pewno jest niedobry surowiec, ale jeśli pójdziecie do dobrego sklepu i poprosicie o koszyczek rumianku, to dostaniecie coś takiego:
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2018/3/22/11207194_ziola-herbata-7625-768x1024.jpg
Co widzicie? 
Piękne, wypasione, suszone kwiatostany rumianku – kupujesz to co widzisz (jeśli nie macie ulubionego producenta, to można zawsze wybierać te, gdzie widać towar przez opakowanie).  
Pięknie pachną i mają intensywny smak, ocierający się o goryczkę (to dobrze!).  
Ja generalnie wyznaję zasadę, że sproszkowane rzeczy kupuję od producentów, którym jako tako ufam i wierzę, że ten proszek będzie dobrej jakości.
Dobre zioła = dobra (skuteczna) herbatka, nie ma w sumie nad czym się rozwodzić.

Zioła suszone czy świeże? Jaka jest różnica?
Skoro jesteśmy przy suszu – suszone czy świeże?
Generalna zasada jest taka, że używamy połowę mniej ziela suszonego niż świeżego.
Dlaczego? 
 Sprawa jest prosta. 
Świeża roślina zawiera już wodę, natomiast w suszonej jest więcej substancji czynnych na tą samą wagę, bo po prostu jest suszemUśmiech
Czasem możemy chcieć korzystać z ziół suszonych, a czasem ze świeżych: napar ze świeżej bazylii tajskiej smakuje i pachnie oszałamiająco!
 
Czy ziołowe herbatki można słodzić?
Moje ulubione pytanie na studiach, na które pani prowadząca odpowiedziała:
– Ale herbat ziołowych się nie słodzi!
Po czym w przerwie posłodziła swój napar lipowy miodemUśmiech
Długo nie mogłam zrozumieć dlaczego raz się słodzi, raz nie, ale w końcu do tego doszłam. 
Przynajmniej według własnego ogląduUśmiech
Otóż, rzeczywiście nie słodzi się herbat ziołowych ani wywarów które są gorzkie (czyli zawierają substancje goryczowe, po angielsku powiedzielibyśmy, że należą to tzw. bitters gorzkich toników).
Wśród sporej części zielarzy panuje przekonanie, że aby gorzki lek w pełni  zadziałał, trzeba fizycznie poczuć gorzki smak na języku i mózg musi odczytać sygnał, że coś gorzkiego jest połykane. 
Dlatego gorzkich ziół (np. herbatki na trawienie z piołunu) raczej nie powinno się słodzić, ale lipową, jak najbardziej można.

Jak często pić ziołowe napary?
To oczywiście zależy od naparu, ale przyjmuje się, że w postaci takich „łatwo dostępnych ziół” (uwaga! uogólnienie, gdyby ktoś nie zauważyłOczko) to około 3 – 4 kubki dziennie.
 Lepiej pić mniejsze ilości, ale częściej.
Nie dziwi mnie, kiedy koleżanka mówi:
– A, napiłam się herbatki z lipy jak byłam chora, ale chyba nic mi nie dała. 
Te zioła to tak na dwa razy.
No nie dała, bo kubek herbaty lipowej raz na tydzień choroby nie ma prawa dobrze działać (pomijając, że może trzeba po coś mocniejszego sięgnąć czasem).

Cztery kroki do przygotowania ziołowej herbatki. 
Dobrze, moim drodzy!
Skoro już się rozpisaliśmy i o wodzie i o ziołach, to czas przygotować dobrą, ziołową herbatkę!
Krok pierwszy (opcjonalny)
Podpatrzyłam go u osób, które kochają zieloną herbatę. 
W ceremoniach herbacianych często najpierw podgrzewa się kubki czy imbryczki, opłukując je gorącą wodą.
 Dzięki temu, kiedy zaczniemy zaparzać herbatę, przeznaczony do tego wrzątek zacznie zaparzać herbatę, a nie nagrzewać kubek.
Czyli: krok pierwszy (opcjonalny).
Podgrzewamy kubek lub dzbanek.
 Może być w mikrofalówce.
 Jeśli nie używacie/nie macie/nie lubicie/obawiacie się mikrfoalówki: można przelać naczynia wrzątkiem, zostawić na minutkę i wylać pozostałości wrzątku.
Krok drugi
Do kubka wsypujemy odpowiednią ilość suszu (zazwyczaj 1 – 2 łyżeczki), zalewamy wrzątkiem (najlepiej miękką wodą).
 Niektórzy twierdzą, że optymalna temperatura to 95 stopni, więc jak chcecie, możecie odczekać z minutkę, zanim zalejecie herbatkę wrzątkiem.
Krok trzeci
Bardzo ważny, często pomijany.
Szklaneczkę zakrywamy spodeczkiem czy czymkolwiek.
 Dzięki temu olejki eteryczne tak łatwo nie uciekną.
Krok czwarty
Po 7 – 15 minutach (w zależności od rodzaju herbaty) przecedzamy napar. 
Słodzimy lub nie. Jeśli słodzimy miodem, najlepiej robić to wtedy, gdy napar ma około 40 C.
To tyle, mamy naszą ziołową herbatkę!
źródło
https://www.youtube.com/watch?list=UURWhhYENkexnfEvjZGjnOOg&v=T73mdAbIKr8


Re: Herbata... - Krystyna - 16-02-2015

   
Herbaty Ziołowe i napary: ostateczny przewodnik
Na pewno już wiesz, że ziołowe herbaty i napary mogą być korzystne dla zdrowia. 
Niejednokrotnie uciekasz się do pomocnego rumianku, gdy boli cię żołądek, lub do limonki, aby uspokoić nerwy.

Istnieje jednak wiele innych roślin leczniczych, które mają niesamowite właściwości i mogą w znacznym stopniu przyczynić się do dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego. 
Dzięki temu kompletnemu przewodnikowi po herbatach ziołowych i naparach poznasz wszystkie ich zalety i bardzo łatwo będzie Ci wybrać najbardziej odpowiedni dla siebie.

Herbaty i napary: różnica
Ludzkość spożywa herbaty i napary ziołowe prawie od zarania dziejów. 
W wielu kulturach herbata jest prawdziwą instytucją lub, można powiedzieć, prawie religią. 
Napary z ziół leczniczych są również stosowane od tysięcy lat do łagodzenia i leczenia wszelkiego rodzaju dolegliwości.

Przez „napar” rozumiemy napój przygotowany ze składników roślinnych (liście, owoce, korzenie itp.), do którego dodaje się gorącą wodę i mieszaninę odstawia się na kilka minut, a następnie usuwa resztki rośliny.

W ścisłej definicji „herbata” to napar sporządzony z liści drzewa herbacianego (Camellia Sinensis). 
Oznacza to, że herbata jest rodzajem naparu, ale napar niekoniecznie jest herbatą.

Pomijając definicje, główną cechą charakterystyczną herbaty jest to, że zawiera kofeinę. 
Czasami jest również nazywany teiną, ale w rzeczywistości jest to dokładnie ta sama substancja. 
Oczywiście w herbacie na ogół występuje w nieco niższych stężeniach.

Rodzaje herbat
Ze względu na zawartość kofeiny herbata jest często spożywana w celach pobudzających. 
W rzeczywistości w krajach takich jak Wielka Brytania jest bardziej popularna niż kawa. 
Jest nawet specyficzna odmiana, mocniejsza, na poranne przebudzenie: tak zwane „śniadanie angielskie”.

Na świecie konsumuje się różne rodzaje herbat. 
Wszystkie są pozyskiwane z tej samej rośliny, ale za pomocą różnych procedur. 
Wszystkie wyróżniają się wysoką zawartością przeciwutleniaczy. 
Kilka badań wydaje się również wskazywać, że są one korzystne dla poziomu cholesterolu i mogą zmniejszać ryzyko raka i wypadków sercowo-naczyniowych.

Napary ziołowe bez kofeiny
Po zapoznaniu się z różnymi rodzajami herbat drugą połowę tego przewodnika poświęcimy naparom ziołowym.
 To znaczy te, które są przygotowywane z roślin innych niż drzewo herbaciane. 
Tutaj znajdziemy prawie nieskończone możliwości. 
Istnieją napary, które są przyjmowane do celów leczniczych, w małych ilościach i których smak nie jest zbyt przyjemny. 
Inne mają jednak tak delikatne aromaty, że będziesz chciał ich regularnie skosztować.

Jednak wszystkie herbaty i napary mogą odgrywać ważną rolę w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. 
Jedne mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy, inne działają uspokajająco lub relaksująco. 
Istnieją diuretyki, środki czyszczące, przeciwutleniacze, a nawet takie, które wzmacniają układ odpornościowy i pomagają zapobiegać chorobom.

Istnieją również komercyjne prezentacje kombinacji różnych pożytecznych roślin. 
Te znane są pod nazwą herbat ziołowych . 
Zwykle są to specjalne mieszanki mające na celu wywołanie określonego efektu.
Na przykład są herbaty ziołowe, które zapobiegają przeziębieniom, stresowi, zasypianiu, odchudzaniu itp. 
W dziale herbat często przyprawia się je różnymi owocami, roślinami lub przyprawami. 
Istnieją opcje na każdy gust. 
Od klasycznej „Earl Grey” aromatyzowanej olejkiem bergamotowym (owoc cytrusowy), po zieloną herbatę z imbirem czy popularną herbatę Chai z przyprawami.
Zawsze wybieraj organiczne herbaty i napary
Ostatnią ważną wskazówką jest to, że wybierając herbaty i napary, wolisz te pochodzące z produkcji ekologicznej. 
Należy pamiętać, że w większości przypadków będziemy używać części roślin, których nie można obrać. 
Kiedy zrobimy napar, woda zbierze całą esencję rośliny, a także to, co znajduje się na jej powierzchni. 
Obejmuje to wszelkie możliwe pestycydy, które zostały użyte. 
W przypadku niektórych upraw, takich jak herbata, stosowanie toksyn i pestycydów jest bardzo intensywne.

Może to mieć szkodliwy wpływ na organizm, a zatem neutralizować korzystny wpływ, jaki regularne spożywanie herbat ziołowych może mieć na zdrowie. 
Wybierając organiczne herbaty i napary, będziesz mieć pewność, że nie spożywasz niepożądanych chemikaliów.

Skorzystaj z zalet herbat i naparów
Spożywanie herbat i naparów ziołowych i leczniczych często może mieć bardzo zdrowe skutki. 
Pomogą w lepszej pracy układu pokarmowego i utrzymaniu zdrowej flory jelitowej. 
Będą również miały działanie oczyszczające na narządy wewnętrzne, takie jak wątroba i nerki. 
Wzmocnią Twój układ odpornościowy, co zapobiegnie przeziębieniom i grypie. 
Ponadto będą przydatne w powstrzymywaniu infekcji bakteryjnych lub grzybiczych.

Z naszym kompletnym przewodnikiem po herbatach i naparach wystarczy wybrać te, które lubisz najbardziej i dzięki którym poczujesz się lepiej. 
Pamiętaj, aby spożywać je ekologicznie, a jeśli zawierają kofeinę lub są przeznaczone do użytku medycznego, przyjmuj je z umiarem.
źródło


Herbata owocowa i ziołowa - Krystyna - 27-08-2016

   
Herbata Owocowa i Ziołowa
Herbaty owocowe to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów tego napoju. 
Mieszanka różnych smaków sprawia, że właściciele nawet najbardziej wymagającego podniebienia znajdą coś dla siebie. Herbaty ziołowe cieszą się natomiast ogromną popularnością szczególnie w związku z leczniczymi właściwościami, które najczęściej im towarzyszą.

Czym się różni Herbata Owocowa od tradycyjnych?
W swoim składzie herbata owocowa nie posiada liści krzewu herbacianego, a tym samym nie zawiera teiny – substancji pobudzającej. 
Ten rodzaj herbaty tworzy się z suszu owocowego. 
Dzięki temu herbaty owocowe zawierają dużo witamin i charakteryzują się wyrazistym, zróżnicowanym smakiem.

Herbaty owocowe – różnorodne kompozycje
W ofercie Czajnikowy.pl znajdziesz zarówno tradycyjne propozycje takie jak herbata malinowa, sprawdzone połączenia na przykład orzeźwiająca bitter lemoniade na bazie cytryny, jabłka i ananasa, a także całkowicie nieoczywiste i zaskakujące smaki w postaci wiśni w rumie, czy truskawki w czekoladzie. 
W zależności od Twoich preferencji, nastroju, a także aktualnej pory roku wybierz herbatę najbardziej pasującą do Ciebie.

Herbaty Ziołowe i ich właściwości
Nie od dziś wiadomo, że herbaty ziołowe mają prozdrowotny wpływ na nasz organizm. 
Poprawiają koncentrację i działają relaksacyjnie. 
Są naturalnym źródłem witamin. 
Charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi i przeciwgrzybiczymi. 
Herbaty ziołowe wzmacniają organizm i łagodzą objawy przeziębienia. 
W ofercie Czajnikowy.pl znajduje się między innymi uspokajająca melisa, mająca pozytywny wpływ na układ pokarmowy i trawienny mięta, a także poprawiająca kondycję skóry, włosów i paznokci pokrzywa.

Herbata Rooibos  – alternatywa dla tradycyjnych Herbat Ziołowych
Herbata Rooibos stworzona jest z pochodzącego z południowej Afryki czerwonokrzewu. 
Nie zawiera kofeiny, więc może być spożywana przez dzieci i kobiety w ciąży. 
Napar ma bursztynową barwę i słodkawy aromat. 
Tak samo dobrze smakuje na ciepło i na zimno. 
Doskonale nawadnia i ma właściwości antydepresyjne. 
Działa korzystnie na układ oddechowy i krwionośny. 
Herbata Rooibos łagodzi kolki u dzieci i bóle menstruacyjne u kobiet.

Herbaty Honeybush - Zielona Herbata z RPA
Łagodniejszym smakiem, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami miodowymi charakteryzuje się natomiast spokrewniony z czerwonokrzewem Honeybush. 
Herbata Honeybush reguluje poziom cukru we krwi i wspomaga pracę serca. 
Zawiera przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. 
Regularne picie herbaty Honeybush wzmacnia włosy i odżywia skórę.
źródło


Re: Herbata... - Krystyna - 27-08-2016

   
Herbata Ziołowa - więcej korzyści niż myślisz
Herbaty ziołowe nie są produkowane na bazie liści herbaty.
Składają się z suszu konkretnych ziół, a tym samym nie zawierają kofeiny.
Mogą być spożywane przez dzieci, kobiety w ciąży i osoby starsze.
Często wybierane są nie tylko ze względu na ich smak, ale na właściwości zdrowotne, które wykazują.
Herbaty ziołowe nadają się nie tylko do picia.
Mogą być stosowane jako okłady, domowa inhalacja, płyn do płukania jamy ustnej i gardła lub dodatek do kąpieli. Możliwości jest wiele, co dodatkowo przemawia za funkcjonalnością herbat ziołowych.

Herbata Ziołowa – zdrowotne właściwości
W Czajnikowy.com.pl znajdziesz odpowiednio skomponowane mieszanki ziół i owoców, które z pewnością będą miały pozytywny wpływ na Twój organizm.
Herbata ziołowa miętowa to jedna z najpopularniejszych roślin, która ma zbawienny wpływ na problemy z układem pokarmowym – łagodzi wzdęcia, wzmaga apetyt oraz działa rozkurczowo i relaksacyjnie.
Może być podawana na zimno i na ciepło.
Co ciekawe, zimny napar pomaga przy nawracającej czkawce.
Kolejnym znanym ziołem jest rumianek – naturalne źródło witaminy C.
Łagodzi bóle brzucha i kolki.
Działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i przeciwalergicznie, przez co jest polecany również do użytku zewnętrznego – jako okład łagodzący problemy skórne, a także do płukania włosów przy problemach z nawracających łupieżem.
Herbata ziołowa grejpfrut z pomarańczą na bazie hibiskusa to natomiast propozycja wzmacniająca odporność i pobudza pracę mózgu.
Działa odprężająco i antydepresyjnie.
Dzięki owocowym nutom doskonale orzeźwia.
https://www.czajnikowy.com.pl/sklep-z-herbata/herbata-owocowa-ziolowa/herbata-ziolowa-herbata-owocowa-ziolowa/


Re: Herbata... - Krystyna - 27-08-2016

   
Herbata Owocowa liściasta - pyszna i zdrowa
Herbaty owocowe to pyszny napoje, w których składzie znajdziemy właściwie wszelkie owoce, które da się wysuszyć, a także inne zaskakujące propozycje, takie jak arbuz. 
Pojawić się tam mogą również owoce kandyzowane, które podnoszą słodycz naparu. 
Bardzo często obecny w takich mieszankach jest kwiat hibiskusa, który gwarantuje naparowi głęboki, czerwony kolor, miło kojarzący się z owocami oraz dający kwaśny smak, również doskonale korespondujący ze smakiem owoców.
Bywa niestety tak, że w wielu herbatkach owocowych jest to główny składnik i właściwie pijemy napar z hibiskusa z owocami. 
Dodatek ten jest tak powszechny, że możemy podzielić napary owocowe na te posiadające w składzie hibiskus i pozostałe, w których czasem może pojawić się niewielki dodatek buraka. 
Burak działa dokładnie jak hibiskus i barwi napar na czerwono. 
Ciekawostką jest fakt, że czasem burak może się pojawić w kupowanych w restauracjach kompotach jabłkowych. Wygotowany burak daje tak intensywnie czerwony kolor, że niewielka jego ilość sprawia, że kompot prezentuje się lepiej, zaś jego smak całkowicie stłumiony zostaje przez jabłka. 
Herbaty owocowe nie są słodzone i nie posiadają żadnych składników drażniących.
 Zawierają liczne witaminy, a dzięki dodatku ziół mają pozytywny na nasz organizm.
Herbata Owocowa – sposób podawania
Herbata Owocowa śmiało może być przygotowywana w tradycyjny sposób - na ciepło. 
Na uwagę zasługuje jednak również sposób podawania jej na zimno. 
Polecamy metodę cieszącą się coraz większą popularnością - cold brew, czyli patrzenia na zimno. 
Herbatę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na kilka godzin. 
W ten sposób zyskujemy pyszny, chłodny, orzeźwiający napój.

Herbata Owocowa - dla kogo najlepsza?
Herbata Owocowa może być być świetną alternatywą dla tradycyjnych herbat. 
Stworzona jest głównie z suszu owocowego, a więc nie zawiera teiny, dlatego śmiało może być pita przez dzieci i kobiety w ciąży.
https://www.czajnikowy.com.pl/sklep-z-herbata/herbata-owocowa-ziolowa/herbata-owocowa-herbata-owocowa-zio


Re: Herbata... - Krystyna - 12-02-2017

   
Herbata Ziołowa-Mięta, Trawa Cytrynowa, Miłorząb Japoński
Napój ten jest cenny tyle dla swoich właściwości prozdrowotnych co dla walorów smakowych. 
Co ważne, wszystkie jego składniki można uprawiać samemu, w naszej strefie klimatycznej, a do tego zebrać, ususzyć i cieszyć się nimi przez całą długą zimę.

W swoich potyczkach kuchennych nie lubię aptecznego odmierzania składników ani ortodoksyjnego trzymania się przepisów, więc nie podam dokładnych proporcji poszczególnych składników. Można więc śmiało mieszać, eksperymentować, dodać coś od siebie i delektować się pysznym, ziołowym naparem.

Skład dzisiejszy:
świeża Mięta (może być każdy rodzaj mięty, ja najbardziej lubię miętę pieprzową) 
suszona Trawa Cytrynowa 
suszone liście Miłorzębu Japońskiego
świeże liście Czarnej Porzeczki (należy zrywać jedynie młode listki)
Wszystkie składniki umieścić w dzbanku, zalać wrzątkiem i odczekać aż się zaparzą.
Gotowy napar można dosłodzić wedle uznania cukrem, miodem, stewią itp.
źródło


RE: Herbata owocowa i ziołowa - Krystyna - 25-03-2022

       
Herbata Ziołowa-Pieczone Owoce
Czy zastanawiałeś się kiedyś czym jest pieczona herbata?
To prosty owocowy sposób na przetrwanie mroźnej zimy.
Zapieczone owoce skutecznie pomogą zachować smak lata przez cały rok.
Dzięki dalszej lekturze sprawdzony przepis na ten aromatyczny i słodki napój.

Czeskie lato w słoiku
Pečený čaj , czyli pieczona herbata, pochodzi z Czech.
Choć jest bardzo znana i lubiana przez naszych sąsiadów, w Polsce nie zdobyła jeszcze dużej popularności.
Ale z pewnością zasługuje na uwagę.

Ideą tej czeskiej herbaty jest takie przygotowanie owoców, aby można było rozkoszować się ich smakiem  nawet podczas mroźnych wieczorów.
Pečený čaj jest mieszanką owoców zapieczonych w cukrze, które przechowuje się w słoikach, aby po zalaniu łyżeczki mieszanki gorącą wodą, otrzymać aromatyczną owocową herbatę.
Wzorem naszych czeskich przyjaciół możemy do takiej mieszanki dodać również rum, aby jeszcze mocniej pokreślić smak pieczonej herbaty.

Pieczona Herbata – sposób przygotowania
O przygotowaniu dla siebie pieczonej herbaty na zimę musimy pomyśleć już latem, kiedy mamy największy wybór owoców.
Poniżej proponujemy sprawdzony przepis na przepyszną pieczoną herbatę.

Na początek należy przygotować około 2 kg owoców.
Proponujemy użyć jabłek, gruszek, jeżyn, aronii, malin i jagód.
Oczywiście można także dołożyć inne ulubione owoce, jak kiwi lub ananasa.
Niezbędnym owocowym składnikiem są cytrusy – cytryny, limonki lub pomarańcze.

Umyte i pokrojone owoce wykładamy na głęboką blachę i dodajemy cukier.
Na każde 2 kg owoców musimy użyć 1 kg cukru.
Dodatkowo możemy dodać szczyptę cynamonu lub imbiru do smaku.
Całość zapiekamy w gorącym piekarniku przez około godzinę.
Owoce i powstały sok należy następnie przełożyć do słoiczków, które  później trzeba zapasteryzować.  Zapieczone owoce  posłużą jako podstawa do przygotowania pieczonej herbaty.
źródło
źródło
źródło
źródło


RE: Herbata owocowa i ziołowa - Krystyna - 26-03-2022

       
Herbata Ziołowa-Oregano, Dziurawiec, Mięta (Czyngis-chan) 
Jak wiecie, Czyngis-chan ze swoją armią podbił prawie połowę świata.
Długie i żmudne marsze, wraz z zaciętymi bitwami, oczywiście wyczerpały wojowników Chana.
Jak udało im się utrzymać siłę i równowagę nerwową.
Okazuje się, że Czyngis-chan nakazał swojej hordzie wypić specjalną herbatę, która pomogła zachować zdrowie i wewnętrzny spokój żołnierzy.

Ta wspaniała herbata składała się w równych częściach z Oregano, Dziurawca i Mięty.
Dla tych, którzy piją tę Herbatę, nerwy stają się stalowe, a życie wydaje się radosne i pełne sensu.
Musisz wziąć:
1 łyżkę stołową Oregano,
1 łyżkę stołową  Ziele Dziurawca,
1 łyżkę stołową  Miętową.
Wymieszaj całą mieszankę.
Następnie bierzemy 1 łyżkę mieszanki, zalewamy 1 litrem wrzącej wody i odstawiamy na 15 - 20 minut.
Pij herbatę bez wysiłku.
Pozostaw zioło w misce do samego końca, aż wypijesz płyn.
Herbatę należy pić regularnie, ma ogromną moc.
Jeśli pijesz to przez całą zimę, do wiosny poczujesz, jak twoje nerwy się zregenerowały, a twój mózg pracuje energicznie i stabilnie.
Picie tej herbaty zminimalizuje ryzyko udaru i zawału serca.
Co ciekawe, założyciel imperium mongolskiego, Czyngis-chan, miał niesamowitą energię i siłę, którą pokazywał na polach bitew.
Co więcej, trzymał harem 2000 konkubin i muszę powiedzieć, że w nocy kobiety walczyły nawet z mistrzem.
źródło
źródło


RE: Herbata Ziołowa - Krystyna - 06-04-2022

   
Herbata Ziołowa-Switchel 
Napar na metabolizm, odporność i urodę
Prosty napój, nazywany eliksirem piękności.
Wystarczy pięć składników, żeby przygotować ten naturalny energetyk, którym zachwycają się gwiazdy Hollywood.
Ma dużo prozdrowotnych właściwości, więc warto go wypróbować.

Składniki
dwie szklanki ciepłej wody
1-2 łyżki Octu Jabłkowego
2-3 łyżeczki Syropu Klonowego (możesz użyć też zamiennie miodu)
sok z jednej Cytryny lub Limonki
łyżeczka startego świeżego Imbiru

Wszystkie składniki umieść w jednym naczyniu.
Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na minimum 12 godzin.
Tak przygotowany Switchel możesz trzymać w lodówce nawet do dwóch tygodni.
źródło