Forum Ezoteryczne Dobry Tarot
Kuchnia bałkańska - Wersja do druku

+- Forum Ezoteryczne Dobry Tarot (https://dobrytarot.pl)
+-- Dział: Tarotowa Społeczność (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Dział: Dobre jedzenie (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=36)
+---- Dział: Kuchnie świata (https://dobrytarot.pl/forumdisplay.php?fid=155)
+---- Wątek: Kuchnia bałkańska (/showthread.php?tid=6766)



Kuchnia bałkańska - Krystyna - 24-10-2015

Kuchnia bałkańska
Kuchnia bałkańska – tak jak i kraje leżące na półwyspie, jest bardzo różnorodna
Łączy wpływy tureckie z wpływami kuchni austriackiej oraz węgierskiej.
Duży wpływ na kuchnię bałkańską, w tym bułgarską wywarła kultura turecka.

W kuchni bałkańskiej stosuje się oliwę oraz dużą ilość warzyw (pomidory, bakłażany, cukinie, papryka), a także jogurty.
Popularne są dania z grilla serwowane z oryginalnymi dodatkami, liczne są także dania z ryb (m.in. zupy) i owoców morza.
Najbardziej znane potrawy to: papryka faszerowana, gibanica, zapiekane banany, pita w różnych oprawach.

Przyprawy używane w kuchni bałkańskiej podobne są do tych używanych w polskiej - papryka słodka i ostrą, cebulę biała i czerwona, czosnek, majeranek, bazylia.
https://naszepodroze.edu.pl/kuchnia-balkanska/