Copal Santo Resin -
Krystyna - 01-11-2025
Copal Santo Resin
Copal Santo, zwany także meksykańskim czarnym kopalem, to wspaniała, pachnąca żywica pochodząca z drzewa Bursera copallifera rosnącego w południowym Meksyku.
Meksykański Czarny Copal, nazywany lokalnie Copal Santo, to tradycyjna meksykańska żywica kadzidlana używana w rytuałach, obrzędach i domach od setek, jeśli nie tysięcy lat.
Copal Santo charakteryzuje się słodkim, lekko owocowym, intensywnym smakiem z wyjątkową karmelową nutą.
W każdym regionie Mezoameryki i Ameryki Południowej znajdują się czarno-białe żywice Copal, które służą do ceremonii i użytku domowego.
Muszę przyznać, że ten Copal, z drzewa Bursera Copallifera, jest dla mnie nowością.
Więc nie martw się, jeśli nigdy go nie spotkałeś.
Bursera Copallifera jest jednym z ponad 80 gatunków drzew Bursera rosnących w Meksyku.
Wiele z nich wytwarza pachnącą żywicę.
Bursera Copallifera należy do rodziny drzew Burseracaea.
Nazywane są również drzewami „Torchwood” i drzewami kadzidłowymi.
Jest spokrewnione z kadzidłem, mirrą, elemi i wieloma innymi pachnącymi drzewami żywicznymi, używanymi do produkcji kadzideł i perfum.
Podobnie jak wiele innych żywic z rodziny Burseracaea, kopal Santo jest również stosowany w medycynie tradycyjnej.
Często rozpuszcza się go w oleju i stosuje w leczeniu bólu mięśni, stawów i różnych schorzeń skóry.
Nie mogę się doczekać, aż będę mógł wydestylować olejek eteryczny z tej żywicy. Bądźcie czujni!
https://apothecarysgarden.com/collections/copals/products/copal-santo-black-mexican-copal-bursera-72016